Južna i Sjeverna Koreja nastavili pregovore

Južna Koreja preko 11 zvučnika emituje program, koji sadrži najnovije vijesti sa korejskog poluostrva i iz svijeta, kao i emisije u kojima se hvali demokratija i ekonomski procvat Seula u odnosu na represivnu vlast Pjongjanga
0 komentar(a)
Sjeverna i Južna Koreja pregovori, Foto: Reuters
Sjeverna i Južna Koreja pregovori, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2015. 08:19h

Sjeverna i Južna Koreja nastavili su danas razgovore na najvišem nivou, u cilju izbjegavanja prijetećeg vojnog sukoba na Korejskom poluostrvu, iako Seul optužuje Pjongjang za dvostruke standarde.

Razgovori iza zatvorenih vrata koji su, u pograničnom selu Panmundžom počeli juče ubrzo nakon isteka ultimatuma koji je Pjongjang postavio Seulu da prekine sa emitovanjem propagande preko granice, ili slijedi vojna akcija, nastavljeni su danas, u osam ujutru po srednjeevropskom vremenu.

Maratonski pregovaračka sjednica trajala je u subotu do duboko u noć i okončana je u ranim jutarnjim satima, bez konačnog dogovora, prenijela je agencija AFP.

Razgovorima su prisustvovala četiri delegata - po dva sa obje strane - uključujući savjetnika za nacionalnu bezbednost južnokorejske predsjednice Kim Kvan Đina i čovjeka koji se smatra za drugim iza sjevernokorejskog lidera, Hvan Pjong Soa.

Po naređenju sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, Sjevernokorejska narodna armija (KPA) je u "potpuno naoružanom, ratnom stanju" od petka, a Ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu je danas upozorilo da je situacija "došla na ivicu rata" i da ju je "teško kontrolisati".

"Sjever je usvajila dvostruke standarde, dok su razgovori u toku", naveo je neimenovani zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju ministarstva se navodi da je Pjongjang udvostručio svoje artiljerijske jedinice na granici i da je isplovilo 50 podmornica iz njihovih vojnih baza.

S druge strane zvaničnik iz južnokorejskog Ministarstva odbrane, koji nije želeo da bude imenovan, izjavio je da će Južna Koreja nastaviti sa emitovanjem poruka protiv Pjongjanga tokom sastanka, a da će odluka da li će se s emitovanjem prestati zavisiti od rezultata razgovora, naveo je AP.

Južna Koreja preko 11 zvučnika emituje program, koji sadrži najnovije vijesti sa korejskog poluostrva i iz svijeta, kao i emisije u kojima se hvali demokratija i ekonomski procvat Seula u odnosu na represivnu vlast Pjongjanga.

Seul je odbio da isključi propagandu preko zvučnika, sve dok se Pjongjang ne izvini za eksplozije mina ovog mjeseca u kojima su dva južnokorejska vojnika, koja su se nalazila u patroli, osakaćena.

Sjeverna Koreja demantuje odgovornost za eksplozije i optužuje Južnu Koreju da je fabrikovala dokaze o njenoj umiješanosti.

Bonus video: