Kina: Porastao broj žrtava u eksploziji

U saopštenju se navodi da među žrtavama u eksploziji 12. avgusta u Tjenćinu ima 67 vatrogasaca, a da se još 37 njih vodi kao nestalo
0 komentar(a)
Tjenćin, Foto: Reuters
Tjenćin, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2015. 10:38h

U eksploziji opasnih materija u skladištu u sjevernoj kineskoj luci Tjenćin početkom prošle nedjelje, prema najnovijim podacima, broj žrtava je porastao na 121, a 54 osobe se vode kao nestale, saopštile su kineske vlasti.

Kineski državni savjet obećao je danas "rigoroznu istragu" o uzrocima eksplozije.

U saopštenju se navodi da među žrtavama u eksploziji 12. avgusta u Tjenćinu ima 67 vatrogasaca, a da se još 37 njih vodi kao nestalo.

Među žrtvama i nestalima ima i 11 policajaca, što je najteža katastrofa među pripadnicima hitnih službi u novijoj kineskoj istoriji, prenijela je agencija AP.

Eksperti su otkrili da je nivo cijanida 356 puta puta veći od dozvoljenog nivoa u radijusu od tri kilometra evakuisanog prostora, mada veća kontaminacije nije utvrđena izvan tog područja.

AFP dodaje da je Gradski biro za zaštitu životne sredine saopštio da je danas samo jedan od 18 uzoraka vazduha imao prisustvo otrovnog gasa, dok alarmantan nivo cijanida od prije tri dana, nije danas provjeren i ažuriran u vodi.

Sitne životinje kao što su zečevi, golubovi i kokoške iz zone katastrofe se testiraju da bi se utvrdilo da li je područje bezbjedno za ljude, dok radnici u zaštitnim odjelima rasčišćavaju oblast.

Kineski Državni savjet odnosno kabinet obećao je da će sprovesti "rigoroznu istragu" uzroka prošlonedjeljne eksplozije u Tjenćinu.

Vlada će objaviti nalaze istrage uz obećanje da će biti blagovremeni i tačni, navodi kineska zvanična novinska agencija Sinhua.

Bonus video: