KOMPENZACIJA PUTNICIMA

Ryanair: Moguća isplata milionskih odšteta

Sud je donio presudu na štetu Ryanaira, koji u svojim uslovima poslovanja navodi da putnici imaju rok od dvije godine da predaju zahtjev za kompenzacije
0 komentar(a)
Ryanair, Foto: Shutterstock
Ryanair, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2015. 10:31h

Irska niskotarifna aviokompanija Ryanair mogla bi biti primorana da plati stotine miliona funti na ime kompenzacija putnicima zbog kašnjenja letova.

Sud u Mančesteru potvrdio je da putnici imaju rok od šest godina da traže kompenzacije na ime kašnjenja letova, prenosi Capital.ba.

Sud je donio presudu na štetu Ryanaira, koji u svojim uslovima poslovanja navodi da putnici imaju rok od dvije godine da predaju zahtjev za kompenzacije.

Kompanija je najavila da će se žaliti na odluku koja bi mogla da je primora da milionima putnika isplati do 600 eura po osobi u slučaju da su im letovi kasnili više od tri sata, osim u slučajevima kada su oni odloženi zbog vremenskih prilika ili bezbjednosnih prijetnji.

Predstavnici Ryanaira smatraju da je rok od šest godina za takva potraživanja nepotreban i nerazuman, zbog čega su najavili žalbu. Oni su dodali da su putnici, koji su prihvatili uslove aviokompanije i dvogodišnji limit, odrekli prava na kompenzacije po isteku roka.

Sud, međutim, navodi da su propisi EU, koji predviđaju rok od šest godina, validni.

Slučaj je pokrenut na osnovu žalbi šest putnika čiji je let od Reusa u Španiji do Londona u martu 2008. godine kasnio skoro deset sati. Putnici su podnijeli žalbe pet godina i osam mjeseci nakon putovanja.

Preporučujemo za Vas