Unicef: U sukobima u Jemenu poginulo 400 djece

U izvještaju Unicefa se navodi da je 398 djece poginulo, 377 regrutovano za borbe, a 1,3 miliona je napustilo domove i ukazuje da bi broj mrtvih mogao da bude i veći
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.08.2015. 06:57h

U sukobima u Jemenu poginulo je skoro 400 djece od kraja marta, a isto toliko su regrutovale oružane grupe, navodi se u najnovijem izvještaju Agencije UN za djecu Unicef.

Unicef je uporozio da se ne nazire rješenje za sukobe u Jemenu, gdje se koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, od kraja marta bore protiv šiitskih pobunjenika.

U izvještaju Unicefa se navodi da je 398 djece poginulo, 377 regrutovano za borbe, a 1,3 miliona je napustilo domove i ukazuje da bi broj mrtvih mogao da bude i veći.

Prema podacima UN, najmanje 1.950 civila je poginulo u sukobima, prenjela je agencija AP.

Unicef je istakao da je za oko 10 miliona djece, što je polovina populacije u Jemenu, neophodna hitna humanitarna pomoć.

Navodi se da je ugroženo i više od pola miliona trudnica u oblastima Jemena najviše pogođenim sukobima.

Organizacija za ljudska prava Amnesti Internešenel (AI) upozorila je juče da su vazdušni udari koalicionih snaga protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu ostavili su za sobom "krvav trag stradanja civila".

U izvještaju AI stoji da postoji mogućnost da su svi učesnici u konfliktu počinili ratne zločine.

Dokument na 30 stranica istražuje osam udara koalicionih snaga tokom juna i jula, u kojima je poginula 141 osoba - većinom žene i djeca, prenio je BBC.

"Izvještaj oslikava u mučnim detaljima jeziv i krvav trag smrti i razaranja u Taizu i Adenu od nezakonitih napada, koji bi mogli da predstavljaju ratne zločine, svih učesnika", izjavila je Donatela Rovera iz AI.

Bonus video: