Kina: Bez dozvole za skladištenje opasnih materija

Kiša je danas pala u Tjencinu i po ostacima razorenog skladišta, što otežava napore u rasčišćavanju i povećava strahove od mogućeg toksičnog zagađenja
73 pregleda 0 komentar(a)
Tjenćin, Foto: Beta/AP
Tjenćin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.08.2015. 09:24h

Kineska kompanija koja je posjedovala stovarište u kome je bila eksplozija kada je poginulo 114 ljudi i 57 se vode kao nestali, nije imala dozvolu za skladištenje opasnih materija dva mjeseca prije nego što se, prošle nedjelje, dogodila katastrofa.

Vlasnik uništenog skladišta u gradu Tjencin nije imao dozvolu za skladištenje opasnih materija u periodu od oktobra 2014. i juna 2015, mada je nastavio da radi sa opasnim hemikalijama, javila je danas novinska agencija Sinhua.

Kompanija "Ruihaj logistika" je prekršila i standarde pakovanja, pokazala je inspekcija bezbjednosti prije dvije godine, navodi Kineski biro za bezbjednost, pa je kompanija stavljena na listu firmi sa neregularnostima od gradske Zone slobodne trgovine i Regulatorne komisije za kvalitet, u julu ove godine.

Kiša je danas pala u Tjencinu i po ostacima razorenog skladišta, što otežava napore u rasčišćavanju i povećava strahove od mogućeg toksičnog zagađenja.

Oko 700 tona jako toksičnog natrijum cijanida su i dalje na mjestu eksplozije u sjevernoj luci Tiancina i voda bi mogla da raznese otrove, upozoravaju aktivisti.

Od 40 kontrolnih punktova za testiranje vode u gradu, na osam su uočeni prekomjerni nivo cijanida, a prisutnost je primijećena na još 21 mjernom mjestu.

"U ograđenom područja prisutnost otrova premašila je 28 puta dozvoljene standarde", potvrdio je glavni inženjer u gradskom Birou za zaštite životne sredine Bao Đingling.

Iako gradski zvaničnici tvrde da su vazduh i voda u gradu sigurni, stanovnici izražavaju skepticizam, a međunarodna grupa za zaštitu životne sredine "Grinpis" poziva na transparentnost.

Bonus video: