Čile: Specijalna jedinica za istragu zločina pod Pinočeom

​Poslije vojnog puča 1973. godine koji je predvodio general Pinoče, Kontreras je ​formirao​ i vodio tajnu službu DINA, i kod protivnika diktature postao najomraženija ličnost poslije Pinočea
62 pregleda 0 komentar(a)
Augusto Pinoče, Foto: Wikispaces.com
Augusto Pinoče, Foto: Wikispaces.com
Ažurirano: 18.08.2015. 07:34h

Čileanske vlasti formirale su specijalnu jedinicu koja će prikupljati informacije o kršenju ljudskih prava za vrijeme diktature Augusta Pinočea, saopšteno je danas u Santijagu.

Ta jedinica, u nadležnosti Ministarstva odbrane, formirana je zbog kritika o nedostatku saradnje vojske i vlasti u istragama o do sada nekažanjenim zločinima počinjenim od 1973. do 1990.

"Jedinica će imati zadatak da prima tužbe podnijete sudovima i da ih prosljeđuje vojnim organima", izjavio je ministar odbrane Hoze Antonio Gomes.

Šef te jedinice je član Vrhovnog suda Alehandro Solis, poznat po tome što je vodio istragu o ozloglašenoj političkoj policiji za vrijeme Pinočea, Nacionalnoj obavještajnoj upravi (DINA), čije je načelnik Manuel Kontreras preminuo prije nekoliko dana.

Kontreras, osuđen na 529 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, preminuo je u 87. godini u vojnoj bolnici gdje se nalazio od septembra 2014. godine. U toj istoj bolnici je umro i njegov mentor, diktator Augusto Pinoče u decembru 2006. godine.

​Poslije vojnog puča 1973. godine koji je predvodio general Pinoče, Kontreras je ​formirao​ i vodio tajnu službu DINA, i kod protivnika diktature postao najomraženija ličnost poslije Pinočea.

Prema zvaničnim izvještajima, tokom diktature od 1973. do 1990. godine, bilo je zatvoreno, mučeno i ubijeno ​više od ​40.0​00 ​ljudi.