Klimave teorije o razlozima napada u Bangkoku

"Mnogo je jasnije ko su bombaši, ali ne mogu da otkrivam sada više. Mi nismo isključili terorizam", izjavio je Prajut
65 pregleda 0 komentar(a)
Tajland napad, Foto: Sky news
Tajland napad, Foto: Sky news
Ažurirano: 18.08.2015. 11:35h

Teroristički napad u Bangkoku je šokirao sve i analitičari se bave mogućim razlozima napada na prijestonicu Tajlanda.

Lokacija napada je vrlo bitna jer je hram Eravan vrlo popularna turistička atrakcija i očigledna meta za one koji žele da naprave teror. Hram je i simbol budističke kulture Tajlanda koja vrednuje religijsku toleranciju.

Zato ovo nije lokacija koju bi izabrali pobunjenici sa Tajlanda, što ukazuje na to da napad dolazi spolja, piše BBC.

To ne mora da znači da se prstom upire u druge religije, već više govori o domaćoj političko-društvenoj sceni, jednostavno hram nije mjesto gdje bi se odigravala ikakva drama.

Da se ne radi o političkom činu pokazuju razmjere napada, u kom je ubijeno preko 20 ljudi, jer je šteta prevelika, pa bi neko ko želi da ostvari svoju agendu izašao daleko van potrebnog za to.

Postoje indicije da bi napad mogao da bude povezan sa muslimanskim separatistima u južnom Tajlandu, ali je to političko nasilje bilo limitirano za tri južne provincije, nikada nije bio targetiran Bangkok.

Neki pominju i Ujgure, muslimansku manjinu u Kini. Ujguri su nezadovoljni što je Tajland izbjeglice deportovao nazad u Kinu, gdje se ta manjina žali na odnos vlasti prema njiima.

Međutim, međunarodne terorističke mreže brzo preuzimaju odgovornost za napade, što se do sada nije dogodilo.

Jedno je sigurno, a to je da je zakazala obavještajna služba Tajlanda. Bezbjednost u Bangkoku je vrlo klimava i vlasti previše zdravo za gotovo uzimaju tezu da bi neko uradio tako nešto iako se radi o budističkoj zemlji.

Tragaju za osumnjičenim koji je snimljen kamerom

Tajlandski premijer Prajut Čan-oča rekao je danas da lokalne vlasti tragaju za osumnjičenim za bombaški napad u Bangkoku, u kome je poginulo 22 ljudi, među kojima osam stranaca, a 140 je ranjeno.

"Danas smo pregledali snimke kamere za osmatranje, vidjeli smo neke osumnjičene, ali nije jasan (snimak)," rekao je Prajut novinarima u Bangkoku pošto je osumnjičeni snimljen kružnom kamerom televizije CCTV.

Kamere su uhvatile osumnjičenog kako dolazi sa ruksakom, kojim zatim ostavlja ispod klupe kod hinduističkog hrama i napušta mjesto prije detonacije.

Osumnjičeni je, kako pišu tamošnji mediji, obučen kao turista.

“Putovao je sam. Došao je rikšom na mjesto nesreće, kod raskrsnice Ratčaprasong i hrama. Zatim je napustio mjesto nesreće taksijem”, kazao je portparol kraljevske policije Pravut Tavornisi.

Eksplozija je bila oko 19 časova po lokalnom vremenu, u oblasti ispunjenoj turistima, službenicima i kupačima. "Mnogo je jasnije ko su bombaši, ali ne mogu da otkrivam sada više. Mi nismo isključili terorizam", izjavio je Prajut dok je žurio jutros na sastanak vladinog kabineta, dodaje AP.

Prajut je ocijenio jučerašnji bombaški napad u prijestonici kao "najgori napad ikada na Tajlandu" i izrekao prve indicije o tome koga vlasti smatraju odgovornim za napad.

Prajut je naveo da se vjeruje da su osumnjičeni iz antivladine grupe sa tajlandskog sjeveroistoka - uporišta "crvenokošuljaša" koji su protivnici vojne hunte, navodi AFP.

Policija je navela da se eksplozija bombe dogodila na raskrsnici kod prijestoničkog poslovnog i turističkog dijela u neposrednoj blizini velikih prodavnica i glavnog hinduističkog svetilišta - na glavnoj raskrsnici Radžprašong.

Novinar Frans presa izvijestio je juče da je vidio djelove beživotnih tijela po čitavoj ulici kod hrama Eravan u četvrti Čidlom, glavne turističke atrakcije koju posjećuju stranci i mnogi Tajlanđani.

Asošijeted pres je prenio izjavu vojnog portparola Viračona Sukondapatipaka da su na mjestu eksplozije pronađene dvije bombe, a da je odjeknula jedna privezana za motocikl.

Miinistar odbrane Pravit Vongsuvong rekao je da su meta bili stranci, kako bi se nanijela šteta vitalnoj privrednoj grani Tajlanda, turizmu, i da je eksplodirala TNT-bomba.

Bonus video: