Savjet bezbjednosti UN podržao mirovne napore za Siriju

Izaslanik Karakasa Rafael Ramires rekao je da Savjet pravi "veoma opasan presedan" podržavajući tranziciju za koju on smatra da narušava pravo Sirije na samoodređenje
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.08.2015. 07:06h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija podržao je danas novi napor ka mirovnim razgovorima o Siriji, što je usvojilo svih 15 članica, uprkos rezervisanosti Venecuele.

Ovo je prvi put u dvije godine da se Savjet bezbjednosti saglasio o političkoj izjavi o Siriji, koju je zamjenik francuskog ambasadora u UN Aleksis Lamek ocijenio istorijskom, prenio je AFP.

Venecuela, koja ima prijateljske odnose sa Sirijom, navela je da se distancira od djelova izjave u kojoj se traži politička tranzicija zemlje da bi se okončao četvorogodišnji rat.

Izaslanik Karakasa Rafael Ramires rekao je da Savjet pravi "veoma opasan presedan" podržavajući tranziciju za koju on smatra da narušava pravo Sirije na samoodređenje.

Nacrt Izjave u 16 tačaka izradila je Francuska i o njoj se pregovaralo otkako je izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izložio Savjetu bezbjednosti njegov novi pristup mirovnim razgovorima prošlog mjeseca.

Mirovna inicijativa, planirana da počne u septembru, dovešće do stvaranja četiri radne grupe koje će se baviti pitanjima bezbjednosti i zaštite, borbi protiv terorizma, političkim i pravnim pitanjima i obnovom.

Savjet bezbjednosti je zatražio da sve strane rade na okončanju rata tako što će "započeti politički proces koji će predvoditi Sirijci, a koji će voditi političkoj tranziciji da bi bile ostvarene legitimne težnje sirijskog naroda", prenio je AFP.

Tranzicija uključuje "stvaranje prelaznog vladinog tijela sa punom izvršnom moći, koje će biti oformljeno na osnovu obostrane saglasnosti, a istovremeno obezbijediti kontinuitet vladinih institucija".

Savjet bezbjednosti je upozorio da je sirijska kriza postala najveća humanitarna kriza današnjice sa najmanje 250.000 poginulih i 12 miliona prisiljenih da napuste svoje domove.

Bonus video: