Šefovi diplomatije Irana i Rusije imaju jedinstven stav o Siriji

Lavrov se prošle nedjelje sastao sa članovima sirijske opozicije, dok je Zarif posjetio Damask kako bi razgovarao o mirovnom planu koji Iran želi da ponudi Ujedinjenim nacijama za okončanje građanskog rata u Siriji
50 pregleda 1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2015. 11:58h

Ministri spoljnih poslova Rusije i Irana Sergej Lavrov i Mohamad Džavad Zarif rekli su danas nakon sastanka u Moskvi da dvije zemlje imaju jedinstven stav o Siriji, te da se protive bilo kakvom spoljnom pokušaju da se nametne rezolucija o građanskom ratu u toj zemlji.

"Naše države imaju zajednički stav o regulisanju sirijske krize", izjavio je iranski šef diplomatije Zarif na zajedničkoj konferenciji za štampu s ruskim kolegom.

On je rekao da "Sirijci moraju sami da donesu odluku o svojoj sudbini i svojoj budućnosti" i dodao da bi "strane države trebalo da to samo olakšaju".

Zarif i Lavrov razgovarali su na sastanku i o izgradnji novih nuklearnih reaktora i drugim projektima.

Lavrov se prošle nedjelje sastao sa članovima sirijske opozicije, dok je Zarif posjetio Damask kako bi razgovarao o mirovnom planu koji Iran želi da ponudi Ujedinjenim nacijama za okončanje građanskog rata u Siriji.

Moskva i Teheran su podržavali Bašara Asada u sirijskom sukobu, u kojem je od 2011. godine stradalo više od 250.000 ljudi.

Bonus video: