RAST OD 65 ODSTO

Apple prošle godine zaposlio 11.000 žena

Izvršni direktor Apple-a, Tim Kuk, kazao da ostaje mnogo toga da se uradi u pogledu rodne ravnopravnosti i raznolikosti među zaposlenima
0 komentar(a)
Apple, Foto: Reuters
Apple, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2015. 07:39h

Među zaposlenima u američkoj kompaniji Apple, 69 odsto čine muškaraci, mada je taj informatički gigant prošle godine zaposlio 11 hiljada žena, što predstavlja rast od 65 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Izvršni direktor Apple-a, Tim Kuk, kazao da ostaje mnogo toga da se uradi u pogledu rodne ravnopravnosti i raznolikosti među zaposlenima.

Iako žene učestvuju sa 35 odsto među novozaposlenima na svjetskom nivou, one i dalje čine samo 31 odsto svih zaposlenih, dok je muškaraca 69 odsto, pokazali su podaci te kompanije iz juna ove godine, prenosi Tanjug.

Žene u Apple-u zauzimaju samo 22 odsto mjesta kvalifikovanih tehničara.

Krajem juna prošle godine, proporcija je takođe bila 70 odsto muškaraca i 30 odsto žena među zaposlenima, što ukazuje na skroman napredak u tom pogledu.

Iako je procenat žena mali, ne treba zaboraviti da upravo žena ima najveću platu u Apple-u, i to Angela Ahrendts, na čelu Apple store.

Zaposleni bijele rase čine 54 odsto ukupnog broja radnika, a oni azijskog porijekla 18 odsto.

Apple, takođe, ističe svoje pozitivne poteze u pogledu etničke raznovrsnosti.

Kako navode iz kompanije, ove godine su zaposlili 2,2 hiljade osoba crne rase, što je 50 odsto više nego prethodne godine, kao i 2,7 hiljada ljudi španskog porijekla, što predstavlja povećanje od 66 odsto.

Procentualno su najviše zastupljene Azijati, koji čine 18 odsto ukupnog broja zaposlenih, daleko ispred onih španskog porijekla 11 odsto i crne rase, osam odsto.

Udio osoba azijskog porekla među novozaposlenima prošle godine iznosio je 19 odsto.

Preporučujemo za Vas