Uočeni ostaci aviona, spasioce u potrazi omelo loše vrijeme

Više od 250 spasilaca pokušali su da, kroz gustu šumu, danas stignu do onoga za šta se sa gotovo stoprocentnom sigurnošću pretpostavlja da je olupina aviona
0 komentar(a)
Trigana, Foto: Beta/AP
Trigana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.08.2015. 11:48h

Avion koji je jutros poslat u potragu za putničkim avionom koji se juče srušio u indonežanskoj pokrajini Papui primijetio je djelove olupine za koje se vjeruje da pripadaju avionu “Trigana era”, rekao je šef lokalne policije.

Šef policije Junus Voli rekao je indonežanskoj zvaničnoj novinskoj agenciji Antari da su ostaci aviona primijećeni u planinskoj oblasti Bintang.

“Istina je, avion AMA (Vazduhoplovne misije) prijavio je da je uočio ostatke aviona oko vodopada Oksop”, rekao Voli za Antaru, dodajući da se tim priprema da obiđe tu oblast.

Šef agencije za spasavanje Bambang Soelistio kazao je da su olupine i dim primijećeni na 2.600 metara nadmorske visine, oko 50 km od aerodroma u Oksibilu. Tim

Međutim, loši vremenski uslovi omeli su spasioce da stignu do olupine.

Više od 250 spasilaca pokušali su da, kroz gustu šumu, danas stignu do onoga za šta se sa gotovo stoprocentnom sigurnošću pretpostavlja da je olupina aviona.

Njihovi napori prekinuti su u 17.30 časova po lokalnom vremenu i biće nastavljeni sjutra, prenijela je agencija AFP.

“Ako je avion udario o planinu, nikada ranije nije bilo slučaja da je neko preživio. Ali ko zna...” kazao je general mojor Heronimus Guru, direktor BASARNAS-a.

Guru je pokazao fotografija mjesta gdje se, kako vjeruju, srušio avion “Trigana era”.

Prema riječima zvaničnika indonežanske pošte, u avionu su se nalazile četiri vreće sa više od 6,5 milijardi rupija (438.000 eura).

Nema nagovještaja da je novac na bilo koji način povezan sa avionskom nesrećom.

“Četiri osobe u avionu su nosile novac - 6,5 milijardi rupija,” kazao je portparol CB Posa Ebu Sofjan, dodavši da je novac bio dio vladinog programa pomoći za siromašne i trebalo je da bude podijeljen mještanima.

Sofjan je rekao da je novac često prenošen vazdušnim putem zbog loše infrastrukture u oblasti u kojoj se srušio avion.

Helikopter Super Puma srušio se u istoj oblasti prošle godine, rekao je zvaničnik BASARNAS-a po imenu Sito. “Vrijeme ovdje, mijenja se svako malo. Ujutru može biti čisto nebo i toplo , a onda odjednom pada kiša”, rekao je Sito.

Avion “Trigana era” srušio se u nedjelju sa 54 putnika i člana posade. To je poslednja u nizu vazduhoplovnih nesreća u jugoistočnoj Aziji.

Svi putnici aviona su Indonežani, a među njima je bilo i pet lokalnih zvaničnika i članova lokalnog parlamenta koji su putovali u Oksibil da bi prisustvovali proslavi 70. godišnjice nezavisnosti Indonezije, izjavio je zvaničnik aviokompanije Budiono.

Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo pozvao je na "minut ćutanja i molitvu za putnike i posadu uoči proslave nezavisnosti".

Bonus video: