Reforma američke Tajne službe nakon 150 godina

Agencija štiti predsjednika, njegovu porodicu i visoke zvaničnike, i bori se protiv finansijskog kriminala
84 pregleda 0 komentar(a)
Tajna služba, Bijela kuća, Foto: Beta/AP
Tajna služba, Bijela kuća, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.08.2015. 14:11h

Suočena sa optužbama da ne može adekvatno zaštititi Bijelu kuću, američka Tajna služba planira da zaposli još 1.100 oficira i agenata nakon niza skandala i bezbjednosnih propusta, rekli su Rojtersu policijski izvori direktno upućeni u planove.

Angažovanje 700 uniformisanih oficira i 400 agenata na pet godina bi proširilo osoblje od 6.647 članova za skoro 17 odsto, što je najveći talas zaposlenja za duže od decenije u agenciji koja postoji 150 godina i čiji je posao da štiti predsjednika, njegovu porodicu i visoke zvaničnike, te da suzbija finansijski kriminal.

Tajna služba pokušava da se oporavi od krize rukovodstva i prekine praksu prikrivanja grešaka, od kojih su neke počinjene prije 12 godina, kada su odvojena ministarstva finansija i pripojena ogromnom ministarsvu za unutrašnju bezbjednost, gdje je morala da se bori za teritoriju i novac.

Portparolka Tajne službe Nikol Majnor je kazala da je „kampanja zapošljavanja rezultat osipanja, predviđenog rasta i odgovor na preporuke“ odbora formiranog prošle godine, kada je jedan muškarac preskočio ogradu Bijele kuće u septembru, pretrčao preko travnjaka i ušao u zgradu.

Tajna služba je počela da pruža zaštitu predsjednicima 1901. nakon ubistva Vilijama Mekinlija. Njen mandat je proteklih godina proširen na istrage sajber krađa, prevare sa kreditnim karticama i hakerske napade na finansijsku, bankarsku i telekomunikacionu infrastrukturu.

Uniformisani pripadnici su uglavnom bazirani u Vašingtonu i odgovorni za bezbjednost Bijele kuće i rezidenciju potpredsjednika. Agenti, koji zahtijevaju više obrazovanja i obuke, zaduženi su za kriminalne istrage i obezbjeđenje predsjednika, kad god je u javnosti.

Optužbe u vezi sa nerprikladnim ponašanjem i bezbjednosnim propustima su se gomilale, uključujući incident 4. marta, kada su dva agenta nakon noćnog provoda udarila autom u barikadu ispred Bijele kuće, tik pored sumnjivog paketa za koji se sumnjalo da je bomba.

Direktor Tajne službe je obaviješten o tom incidnetu tek nakon nekoliko dana.

Tajnu službu je kao previše izolovanu kritikovao jedan nezavisni odbor, imenovan pošto je muškarac sa nožem preskočio ogradu i utrčao u kuću prošlog septembra, u jednom od najtežih bezbjednosnih propusta od kada je Barak Obama došao na funkciju 2009. godine.

To je dovelo do ostavke prethodne direktorke Džulije Pirson, koja je postavljena godinu ranije da očisti agenciju nakon skandala 2012, u kojem su agenti plaćali prostitutke i posjećivali striptiz klubove u Kolumbiji. Bezbjednosni propust se desio i 2011, kada je jedan muškarac iz automatskog oružja otvorio vatru na Bijelu kuću, a šteta je otkrivena tek nakon četiri dana.

Džozef Klensi, koji predvodi službu od oktobra, suočen je sa jakim pritiskom Kongresa da je reorganizuje i pozabavi se pitanjima da li njena podijeljena misija odvraća pažnju od pružanja bezbjednosti predsjedniku.

Bonus video: