Broj poginulih u Tjencinu povećan na 112

0 komentar(a)
Tjenćin, Foto: Beta/AP
Tjenćin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.08.2015. 07:00h

Bilans poginulih u eksplozijama u kineskom lučkom gradu Tjencinu porastao je na 112 ljudi, pošto je na mjestu nesreće pronađeno još tijela poginulih, javila je danas kineska agencija Sinhua.

U tom incidentu, kad je u skladištu za opasne hemikalije u Tjencinu u sredu izbio požar, a zatim došlo i do niza eksplozija, povrijeđeno je više stotina ljudi, a 85 vatrogasaca i deset drugih ljudi se i dalje vode kao nestali, prenijela je agencija AFP.

Tokom vikenda je u tom dijelu Tjencina, koji je posle nesreće blokiran, takođe zabilježeno više manjih eksplozija.

Bijesni rođaci nestalih vatrogasaca su sinoć upali na konferenciju za štampu koju su držali lokalni zvaničnici i zahtjevali informacije o tome šta se dogodilo sa njima.

Među 112 poginulih je i najmanje 21 vatrogasac, što ovu nesreću čini najfatalnijom za kineske vatrogasce u proteklih šest decenija.

Zbog straha od kontaminacije, evakuisano je stanovništo oko mjesta razornih eksplozija u zoni od tri kilometra, a evakuaciju su izveli naoružani policajci, nakon što je na mjestu nesreće pronađena opasna materija sodijum cijanid koja je zapaljiva u dodiru sa vodom.

Dva državna dnevna lista, "Pejper" i "Sadern metropolis", objavili su juče da se u skladištu u kojem je došlo do eksplozija nalazilo 700 tona sodijum cijanida, što je 70 puta više od dozvoljene količine, kao i da vlasti žure da uklone te opasne materije.

Ova nesreća je pokrenula pitanja o tome da li se opasne hemikalije drže preblizu stambenih naselja, da li su vatrogasci dovedeni u opasnost tokom početne intervencije po pozivu o požaru i da li je, prilikom slanja vatrogasaca u intervenciju uzeto u obzir da se radi o opasnim materijama, uključujući one koje su zapaljive u dodiru sa vodom.

Do velikih eksplozija u skladištu u Tjencinu, oko 120 kilometara istočno od Pekinga, u srijedu je došlo oko 40 minuta nakon što je prijavljen požar i nakon što su na lice mjesta već stigli vatrogasci i upotrijebili vodu za gašenje vatre.

Bonus video: