Kina: Evakuacija stanovništva oko luke u krugu od tri kilometra

Među žrtvama je 21 vatrogasac, a nekoliko ih je nestalo. To je najveća tragedija koju su kineski vatrogasci doživjeli za više od šest decenija
0 komentar(a)
Tjenćin, Foto: Beta/AP
Tjenćin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.08.2015. 16:13h

Broj žrtava dviju stravičnih eksplozija u kineskoj luci Tjenćin se popeo na 104, a vlasti su naredile evakuaciju stanovništva u krugu od tri kilometra od mjesta gdje se desila katastrofa - skladišta hemikalija - iz straha od kontaminacije, javljaju danas svjetski mediji.

Britanski BBC izvještava da je naređena evakuacija, i da se to desilo pošto je vjetar navodno promijenio pravac i pošto je izuzetno toksični sodijum-cijanid pronađen blizu mjesta eksplozije.

Zbog promjene u kretanju vjetra, koji je dotle duvao ka moru, pojavio se rizik da toksične čestice odu ka naseljenim područjima.

Na lice mjesta poslate su specijalne jedinice za borbu protiv hemijskog zagađenja, zbog pojave sodijum-cijanida - bijelog kristalnog ili zrnastog praha koji, ako bude udahnut ili progutan, može brzo da prouzrukuje smrti, jer sprečava tijelo da koristi kiseonik.

Agencija Sinhua javlja da je na 50 metara od mjesta eksplozija pronađen jedan preživjeli.

Prema izvještajima medija, koje prenose BBC i Asošiejted pres (AP), broj žrtava se povećao na 104, što je gotovo dvostruko više od prethodnog bilansa.

Katastrofa u Tjenćinu se dogodila u noći između srijede i četvrtka, a broj mrtvih je povećan pošto su spasioci prečešljali cijelo područje skladišta opasnih hemikalija koje je opustošeno vatrenom stihijom i serijom eksplozija.

Preživjeli čovjek je pronađen pošto su vlasti evakuisali najveći dio oblasti kako bi je očistili od kontaminacije, a tokom ovih operacija došlo je do nekoliko manjih eksplozija.

Među žrtvama je 21 vatrogasac, a nekoliko ih je nestalo. To je najveća tragedija koju su kineski vatrogasci doživjeli za više od šest decenija.

U eksplozijama i potonjim požarima u industrijskoj zoni Tjenćina, grada na 120 kilometara istočno od Pekinga, 720 ljudi je povrijeđeno.

Tjenćin je deseta najveća luka u svijetu, ima 15 miliona stanovnika i centar je kineske petrohemijske industrije. U ovom gradu ima mnogo stranih ulagača i prisutne su neke od najvećih svjetskih kompanija.

Bonus video: