Japan: Obilježeno 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata

Abe je sinoć u kratkom saopštenju izrazio "duboko žaljenje" zbog uloge Japana u ratu i zbog patnji nevinih ljudi
0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2015. 15:48h

U Japanu je danas obilježeno 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata, ali premijer Šinzo Abe nije posjetio hram Jasukani u Tokiju, gdje su sahranjeni poginuli japanski vojnici, među kojima ima i osuđenih za ratne zločine.

Abe je položio vijenac na groblju neznanog junaka uoči zvanične ceremonije obilježavanja kraja Drugog svjetskog rata.

Ceremonija, kojoj je pored Abea prisustvovao i car Akihito, počela je minutom ćutanja, u podne, u vrijeme kada je 15. avgusta 1945. godine japanski car Hirohito objavio kapitulaciju Japana.

Abe je sinoć u kratkom saopštenju izrazio "duboko žaljenje" zbog uloge Japana u ratu i zbog patnji nevinih ljudi.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun Hje ocijenila je da reči japanskog premijera nisu dovoljne i apelovala na njega da se izvini zbog onoga što je Japan činio u susjednim zemljama za vrijeme okupacije.

Ona je tražila i da se što je prije moguće riješi pitanje južnokorejskih žena koje su japanski vojnici primorali da za vrijeme Drugog svjetskog rata rade kao prostitutke.

Poslije Abeovog saopštenja reagavao je i Peking, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da bi Japan trebalo da se iskreno izvini zbog žrtava za vrijeme Drugog svjetskog rata, a ne da bude "dvosmislen" kada je riječ o tom značajnom pitanju.

U svoja dva govora povodom godišnjice kraja rata, od kada je preuzeo funkciju premijera decembra 2012. godine, Abe, koji ima reputaciju revizioniste, nije se direktono izvinio zbog uloge Japana u Drugom svjetskom ratu.

On je kazao da se Japan suočio s prošlošću i da ostaje posvećen miru.

U japanskoj javnosti se ranije spekulisalo da će Abe krenuti stopama premijera Tomićija Murajame koji se 1995. godine izvinio zbog zlodjela Japana u Drugom svjetskom ratu.

Bonus video: