"NEMJERLJIVA PATNJA"

Kina traži iskreno izvinjenje od Japana u Drugom svjetskom ratu

Abe je u govoru uoči obilježavanja 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata rekao da su "iskrena izvinjenje" koja su iznijele prethodne vlade "nepromjenjiva"
0 komentar(a)
Japan, Kina, Foto: Shutterstock
Japan, Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2019. 03:42h

Kineske vlasti saopštile su večeras da od Japana žele "iskreno izvenjnje" za agresiju počinjenu u Drugom svjetskom ratu, posle govora japanskog premijera Šinza Abea koji je izrazio "duboko žaljenje" za zločine počinjene u tom ratu.

To je prva reakcija Kine od Abeovog govora povodom 70 godina od kapitulacije Japana u Drugom svjetskom ratu.

Abe je ranije danas izrazio "duboko žaljenje" zbog nastradalih tokom Drugog svjetskog rata i naglasio da je Japan nanio "nemjerljivu štetu i patnju" nevinim ljudima tokom tog sukoba, ali nije ponovio izvinjenja zbog postupaka svoje zemlje.

Abe je u govoru uoči obilježavanja 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata rekao da su "iskrena izvinjenje" koja su iznijele prethodne vlade "nepromjenjiva", ali da to ne treba da bude teret budućih generacija.

Ne citirajući direktno Abea, kinesko Ministarstvo inostranih poslova navelo je da je "japanska izjava primljena k znanju" i da su vlasti u Pekingu iznijeli svoj "čvrst stav" o tome japanskom ambasadoru u Kini Masatu Kiteri.

Govor japanskog premijera povodom 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata pomno se pratilo u inostranstvu, posebno u Kini i Južnoj Koreji koje su bile najveće žrtve japanske imperijalističke politike.

U svoja dva govora na godišnjicu završetka rata otkada je preuzeo funkciju premijera decembra 2012, Abe, koji ima reputaciju revizioniste, nije spominjao izvinjenje i rekao da se Japan suočio s prošlošću dok ostaje posvećen miru. U japanskoj javnosti se spekulisalo da li će Abe krenuti stopama premijera Tomićija Murajame koji se 1995. izvinio zbog zlodela Japana u Drugom svjetskom ratu.