SAD razmatraju optužbe Kurda da ID koristi hemijsko oružje

Nije jasno gde je IS mogla da nabavi hemijsko oružje, budući da je poslije napada 2013. godine međunarodnim diplomatskim naporima dogovoreno uklanjanje i uništavanje sirijskih zaliha hemijskog oružja
2 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.08.2015. 06:21h

SAD istražuju da li militanti Islamske države (IS) koriste hemijsko oružje protiv kurdskih snaga.

Posljednjih dana kurdski borci su istupili s optužbama da je IS možda protiv njih koristila hemijsko oružje u jednom napadu u na sjeveru Iraka. Slične tvrdnje su se pojavljivale i u julu, prenosi AP.

Alister Baski iz Nacionalnog savjeta za bezbjednost Bijele kuće ističe da SAD te optužbe shvataju "veoma ozbiljno" i da traže dodatne informacije. Baski je istakao da bi bilo kakvo korišćenje hemijskog i biološkog oružja predstavljalo kršenje međunarodnih standarda i normi.

Nije jasno gde je IS mogla da nabavi hemijsko oružje, budući da je poslije napada 2013. godine međunarodnim diplomatskim naporima dogovoreno uklanjanje i uništavanje sirijskih zaliha hemijskog oružja.

Njemačko ministarstvo odbrane je, inače, juče objavilo informaciju da su kurdske snage na sjeveru Iraka, jugozapadno od Arbila, prije nekoliko dana napadnute hemijskim oružjem, kao i da su neki od kurdskih boraca pešmerga, koje obučava njemački Bundesver, imali respiratorne probleme.

Bonus video: