SILOVAO JE OČUH?

Djevojčica od 11 godina rodila bebu, debata o abortusu

U Paragvaju svakog dana se porode dvije djevojčice, uzrasta između 10 i 14 godina, a ti slučajevi su često povezani sa seksualnim nasiljem
58 pregleda 3 komentar(a)
maloljetna trudnica, Foto: AP
maloljetna trudnica, Foto: AP
Ažurirano: 14.08.2015. 05:57h

Jedanaestogodišnja djevojčica iz Paragvaja, koja je zatrudnjela pošto je navodno silovao očuh i kojoj je odbijen abortus, porodila se, a taj slučaj je pokrenuo debatu u o zabrani prekida trudnoće u toj većinski katoličkoj zemlji.

Direktor bolnice Mario Viljalba izjavio je lokalnom radiju da je carskim rezom rođena zdrava djevojčica i da je sve proteklo bez problema.

Prema paragvajskom zakonu, abortus je dozvoljen ako je život majke ugrožen. 

U ovom slučaju, komisija koju čine ljekari, psiholozi i sudski zvaničnici, utvrdili su da život djevojčice nije ugrožen, prenio je Rojters.

To je izazvalo kritike grupa za ljudska prava, uključujući i UN.

"Samo će vrijeme pokazati kolike će fizičke i psihičke posljedice ostaviti ovo teško iskušenje na djevojčicu", izjavila je predstavnik Amnesti internešnala Erika Gevara.

Gevara je u saopštenju navela da je užasno što će priča ove djevojčice ostati uobičajena ako Paragvaj ne učini više po pitanju zaštite žrtava seksualnog nasilja, abortusa i pristupa sredstvima za kontracepciju i informacijama o seksualnim i reproduktivnim pravima.

Očuh djevojčice je uhapšen i čeka suđenje, a majka je optužena za nemar.

U Paragvaju svakog dana se porode dvije djevojčice, uzrasta između 10 i 14 godina, a ti slučajevi su često povezani sa seksualnim nasiljem.

Prema podacima zdravstvenh službi, oko 600 djevojčica mlađih od 14 godina zatrudni svake godine u Paragvaju, zemlji od 6,8 miliona stanovnika, naveo je AP.

Preporučujemo za Vas