SAD ne pozivaju disidente na otvaranje Ambasade u Havani

Zvaničnici koji su upoznati sa planom Kerijeve posjete Kubi, ocijenili su da je napravljen kompromis da disidenti ne budu pozvani na otvaranje Amabasade, ali da se mala grupa njih ipak sretne sa državnim sekretarom nešto kasnije
51 pregleda 0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2015. 10:29h

Američka administracija ne namjerava da pozove kubanske disidente na istorijsko podizanje zastave SAD u Ambasadi u Havani u petak, rekli su zvaničnici.

Kako navodi AP, ovakav potez oslikava promjenu politike administarcije Baraka Obame, odnosno namjeru da se u centar politike stavi kubanska vlada, a ne protivnici jednopartijskog sistema.

Najavljeno je da će se državni sekretar SAD Džon Keri kasnije u petak, poslije zvaničnog otvaranja Ambasade SAD na Kubi, sresti sa značajnijim aktivistima.

Od 1961. godine, kada su prekinuti diplomatski odnosi SAD i Kube, američka administracija bila je okrenuta kontaktima isključivo sa protivnicima režima Fidela Kastra na Kubi. Sa druge strane, zvanična Havana je Kastrovu opoziciju u zemlji etiketirala kao izdajnike.

Ovakvi odnosi tokom prethodnih pedesetak godina doveli su do toga da disidensti ne budu pozvani na otvaranje ambasade, jer SAD ne želi da rizikuje da joj na otvaranje dođu visoki zvaničnici Havane.

Američki i kubanski predsjednici, Barak Obama i Raul Kastro, objavili su 17. decembra prošle godine da obnavlaju diplomatske odnose dvije zemlje.

Zvaničnici koji su upoznati sa planom Kerijeve posjete Kubi, ocijenili su da je napravljen kompromis da disidenti ne budu pozvani na otvaranje Amabasade, ali da se mala grupa njih ipak sretne sa državnim sekretarom nešto kasnije u rezidenciji ambasadora, gdje je zakazana manje značajna ceremonija podizanja američke zastave.

Bonus video: