"Ja sam dijete okupacije Izraela, moje prvo stvarno sjećanje je hapšenje mog oca"

U pismu Vogu ona je navela da iako je njen i život njene porodice protekao pod sjenkom okupacije i političkih pokušaja da joj se suprotstave i dalje želi da bude "obična sedamnaestogodišnjakinja".
77 pregleda 3 komentar(a)
Ahed Tamimi, Foto: Reuters
Ahed Tamimi, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2018. 10:01h

Mlada Palestinka Ahed Tamimi koja je provela osam mjeseci u izraelskom zatvoru jer je ošamarila vojnika napisala je pismo za magazin Vog u kome je opisala kako je teško rasti na Zapadnoj obali pod okupacijom Izraela.

U pismu objavljenom u oktobarskom izdanju Voga Arabija (Vogue Arabia) 17-godišnja djevojka je navela detalje svog kontroverznog hapšenja, nakon čega je postala simbol palestinskog otpora.

"Ja sam dijete okupacije Izraela. Uvijek je tamo bila. Moje prvo stvarno sjećanje je hapšenje mog oca 2004. godine i posjeta njemu u zatvoru", napisala je Tamimi.

Kada je uhapšena u noćnoj raciji ona je imala 16 godina.

Šamaranje vojnika koji je stajao u dvorištu njene kuće snimljeno je kamerom i objavljeno na društvenim mrežama.

U pismu Vogu ona je navela da iako je njen i život njene porodice protekao pod sjenkom okupacije i političkih pokušaja da joj se suprotstave i dalje želi da bude "obična sedamnaestogodišnjakinja".

Međutim, uprkos nastojanjima da vodi običan život, priznala je da nije prosječna tinejdžerka, da su joj oba roditelja bila u zatvoru kao i ona, i da je u zatvoru sada njen najstariji brat.

Kada bi živjela u nekoj drugoj zemlji bavila bi se sportom, igrala bi fudbal, ali umjesto toga učestvuje od djetinjstva u demonstracijama i sukobima s izraelskim vojskom, kako je napisala, dodavši da to mnogi kritikuju, a ne kritikuju vojsku koja se postavlja ispred djece. Ona je ocijenila da je greška u okupaciji.

Navela je i da je život iza rešetaka bio vrlo težak ali da je uspjela da položi posljednje ispite u zatvoru.

Ona je iskoristila priliku da podsjeti čitaoce da se za nju zna, da je postala portparol za palestinsku stvar, a da su i druga djeca u izraelskom zatvoru ali njihove priče niko ne zna.

Imajući u vidu da je uslovno osuđena na pet godina mogla bi opet dospjeti u zatvor.

Pošto je završila srednju školu studirala bi pravo, a cilj je da poslije pet godina brani Palestinu i govori u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Ona je u posljednjih nekoliko nedjelja bila u inostranstvu sa svojom porodicom, posjetila je Španiju i Tunis gdje se sastala s predsjednikom te zemlje.

Ahed Tamimi, Palestinci smatraju herojem, ali mnogi Izraelci smatraju da je ne bi trebalo slaviti jer poziva na napade protiv Jevreja, prokomentarisali su izraelski mediji objavljivanje njenog pisma u Vogu.

Bonus video: