Uhapšeno više od 50 demonstranata u Sent Luisu i Fergusonu

Hapšenje intelektualca i aktiviste za građanska prava Kornela Vesta i još nekoliko desetina njih smatraju da su dio onoga što je nazvano "nacionalni dan građanske neposlušnosti"
1 komentar(a)
Ferguson, Foto: Beta/AP
Ferguson, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.08.2015. 06:27h

Pedesetak demonstranata uhapšeno je poslije blokiranja ulaza u federalni sud u Sent Luisu i još devet pošto su blokirali centralnu aveniju u Fergusonu dok su pozivali na agresivniji odgovor američke vlade protiv onoga što su nazvali "rasistička praksa organa za sprovođenje zakona".

Policija je naložila demonstrantima da se uklone sa avenije Zapadni Florisant i oslobode saobraćajnu žilu-kucavicu, dok su neki od okupljenih bacali flaše sa vodom i drugo smeće na policajce.

"Oni neće zauzeti ulicu noćas. To se neće desiti", jasan je bio šef oblasne policije Sent Luisa Jon Belmar u izjavi za američku agenciju AP.

Hapšenje intelektualca i aktiviste za građanska prava Kornela Vesta i još nekoliko desetina njih smatraju da su dio onoga što je nazvano "nacionalni dan građanske neposlušnosti".

Ta hapšenja uslijedila su dan poslije obilježavanja prve godišnjice od smrti crnog tinejdžera Majkla Brauna koga je ubila američka policija.

Dan ranije teško je ranjen crni 18-godišnjak pošto je, kako je navela lokalna policija, pucao na policiju tokom protesta između nedjelje i ponedjeljka.

Tužioci su u ponedjeljak optužili ranjenog tinejdžera Tajrona Harisa za napad na policijske službenike u Fergusonu, poslije razmjene pucnjave prethodne noći, u kojem je Haris teško ranjen.

Haris se nalazi u bolnici nakon što je juče hospitalizovan, a policija njegovo stanje opisuje kao kritično.

Okrug Sent Luis proglasio je noćas vanredno stanje u Fergusonu, zbog nasilja do kojeg je došlo na obilježavanju godišnjice smrti Brauna.

"Ovo nasilje neće tolerisati zajednica koja je radila neumorno, tokom prošle godine, kako bi se obnovila i postala jača", saopštio je rukovodilac okruga Sent Luis Stiv Stendžer, prenosi Rojters.

Nenaoružani Braun ubijen je 9. avgusta prošle godine u Fergusonu od strane bijelog policajca, što je pokrenulo osnivanja opštenacionalnog pokreta "Životi crnaca znače".

Bonus video: