SPORNI ČLANAK NA FACEBOOK-U

Podnijeta tužba protiv Netanjahua zbog širenja lažne priče o Sorošu

Advokat optužuje Netanjahua da je širio „falsifikovane, lažne i apsurdne vijesti“ na Fejsbuku jer je postavio članak iz pomenutog lista koji je, kako je naveo, „lažna i jeftina propaganda“
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 10:13h

 Jedan izraelski advokat podnio je tužbu okružnom sudu u Tel Avivu protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua i Fejsbuka jer su dopustili da se širi lažna priča na Netanjahuovom nalogu o saradnji američkog milijardera Džordža Soroša s iranskim režimom.

Netanjahu je na svom nalogu objavio članak iz izraelskog lista Izrael hajom ( Izrael danas) u kome je navedeno da ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif sarađuje s nekom od Sorosovih fondacija. U članku se navode riječi Zarifa da je saradnja počela prije nego što je postao ministar 2013. godine i da je uspio da bude „regularna“. Međutim, i članak i post su netačni, kako se ispostavilo, navode izraelski mediji. Advokat Šahar Ben - Meir zasniva tu svoju tvrdnju na izvještajima novinara izraelskog TV kanala 10.  Novinar Nadav Ejal je u nizu tvitova predstavio greške u članku i ušao u trag pogrešnoj informaciji, koja izgleda potiče od lošeg prevoda na jednom izraelskom sajtu, odakle je dospjela u Izrael hajom i Netanjahuov Fejsbuk nalog. Istraživanje novinara Ejala je pokazalo da iranski režim nikada nije potvrdio da sarađuje sa Sorošom.  Advokat optužuje Netanjahua da je širio „falsifikovane, lažne i apsurdne vijesti“ na Fejsbuku jer je postavio članak iz pomenutog lista koji je, kako je naveo, „lažna i jeftina propaganda“. Advokat je takođe napisao da je članak „ izum“ teorije zavjere na osnovu koga je čovjek zvani Džordž Soros sarađivao sa totalitarnim režimom u Iranu, a da je svrha očito da se osoba uvredi i osramoti, čak i ako su autori članka i onaj ko ga je postavio na Fejsbuku dobro znali da u njemu nema trunke istine. „ Posebno je problematično što je vlasnik naloga osoba koja je premijer Izraela“, naveo je advokat, dodavši da je teško povjerovati da on širi antisemitsku teoriju zavjere koju je kreirao iranski režim ali da je to realnost.

Ben-Meir je kontaktirao Fejsbuk prije više od nedelju dana, zahtijevajući da spriječi šerovanje lažnog posta, ali post nije uklonjen.  Dok je tužba pripremljena dobio je 2.000 lajkova. Ben-Meir tvrdi da Fejsbuk prekršio dogovor o sprečavanju širenja lažnih vijesti. Jedan od Netanjahuovih savjetnika izjavio je povodom tužbe da članak „govori sam za sebe“, ne osvrćući se na tvrdnje da nije instinit. Advokat traži da sud zahtijeva objavu da su na Netanjahuovom nalogu širene lažne vijesti, a da se Fejsbuku naredi da značajno smanji pristup postu.