Abe priprema izvinjenje za godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata

U svoja dva govora na godišnjicu završetka rata otkada je preuzeo funkciju premijera decembra 2012, Abe nije spominjao izvinjenje i rekao da se Japan suočio s prošlošću dok ostaje posvećen miru
1 komentar(a)
Japan, Nagasaki, Šinzo Abe, Foto: Reuters
Japan, Nagasaki, Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2015. 14:23h

Japanski premijer Šinzo Abe trebalo bi da izgovori riječ "izvinjenje" za japansku imperijalističku prošlost, u govoru povodom 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata, prenela je danas japanska televizija NHK.

Japanski susjedi, uključujući Kinu i Južnu Koreju, pomno će posmatrati izbor riječi japanskog premijera u govoru koji će biti održan u petak.

NHK je navela da se u nacrtu govora pominju riječi "izvinjenje" i "agresija".

Te riječi je izgovorio jedan od Abeovih prethodnika, Tomići Murajama 1995. godine. On je tada uputio "iskreno izvinjenje" i "duboko kajanje".

Abe je na godišnjici od atomskog napada na Hirošimu rekao prije četiri dana da će izraziti kajanje ne navodeći druge detalje.

U svoja dva govora na godišnjicu završetka rata otkada je preuzeo funkciju premijera decembra 2012, Abe nije spominjao izvinjenje i rekao da se Japan suočio s prošlošću dok ostaje posvećen miru.

Bonus video: