Mali: Naoružana grupa ubila 10 civila

Vojna operacija, predvođena Francuzima, uspjela je 2013. da potisne islamističke militante, koji su prethodno iskoristili pobunu etničkih Tuarega i vojni udar da prigrabe teritoriju na sjeveru Malij
0 komentar(a)
puška, vojnik, Foto: Reuters
puška, vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2015. 15:30h

U napadu na selo Gaberi u sjevernom Maliju, naoružana grupa je ubila 10 civila, a poginuo je i jedan napadač, saopštio je danas portparol armije Malija Sulejman Maiga.

Dan prije toga, u napadu islamskih militanata na hotel u Sevareu, sjeveroistočno od Bamaka, poginulo je najmanje 12 ljudi, među kojima je bilo malijskih vojnika, ali i tri do pet službenika UN, dok su četiri službenika Svjetske organizacije spasena, prenosi Rojters.

Zasad nije jasno da li su dva napada u vezi, a kao mogući počinioci navode se ostaci ranijih pobunjeničkih snaga, povezanih sa Al Kaidom, ali i neke novoformirane islamističke militantne grupe.

Vojna operacija, predvođena Francuzima, uspjela je 2013. da potisne islamističke militante, koji su prethodno iskoristili pobunu etničkih Tuarega i vojni udar da prigrabe teritoriju na sjeveru Malija.

UN su uspjele da posreduju u sklapanju krhkog primirja između tuareških separatista i vlade Malija, ali islamistički pobunjenici nisu učestvovali u tim pregovorima.

Bonus video: