Ubica iz bioskopa osuđen na doživotni zatvor

Holms je 2012. godine, prerušen u Džokera, negativca iz serijala filmova od Betmenu, na premijeri filma o tom superheroju u predgrađu Denvera otvorio vatru na publiku i usmrtio 12 ljudi
74 pregleda 1 komentar(a)
Džejms Holms, Foto: Reuters
Džejms Holms, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2015. 11:17h

Džejms Holms, koji je u bioskopu u Koloradu prije tri godine ubio 12 i ranio 70 ljudi, osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu.

Dvanaestočlana porota u petak nije mogla da donese jednoglasnu odluku o svakoj od tačaka optužbe za ubistvo, zbog čega je Holms izbjegao smrtnu kaznu.

Holms je 2012. godine, prerušen u Džokera, negativca iz serijala filmova od Betmenu, na premijeri filma o tom superheroju u predgrađu Denvera otvorio vatru na publiku i usmrtio 12 ljudi.

Ista porota je ranije odbacila tvrdnje o neuračunljivosti Holmsa, na čemu je zasnovana odbrana, smatrajući da je bio sposoban da razlikuje dobro od lošeg u trenutku napada i da svirepost njegovog zločina premašuje njegovu mentalnu bolest.

Zbog toga je odluka porote o doživotnom zatvoru, a ne smrtnoj kazni, bila iznenađenje za preživjele žrtve zločina, ali i za njegovu majku.

Jedan od porotnika izjavio je novinarima ispred suda da se jedan porotnik protivio smrtnoj kazni i da su se dvojica premišljala, a da je ključni razlog bilo Holmsovo mentalno stanje.

Holms, koji je na antipsihotičnim ljekovima, nije pokazao nikakvu reakciju tokom čitanja presude.

Tužioci su tražili smrtnu kaznu jer je Holms metodično planirao napad i slušao glasnu tehno muziku na slušalicama kako ne bi čuo vrištanje žrtava.

Odbrana je tvrdila da je Holms patio od šizofrenije koja je dovela do nervnog sloma i da su ga snažne halucinacije natjerale da izvrši taj zločin.

Holms je tokom suđenja prilikom psihijatrijske procjene priznao da je bio opsjednut mislima o ubijanju od kada je imao 10 godina. Upisao je studije neurologije nadajući se da će razumjeti šta se dešava u njegovoj glavi, ali kada se preselio u Kolorado da bi nastavio školovanje njegova bolest se pogoršala.

Bonus video: