Keri: Obustaviti provokacije oko Južnog kineskog mora

Ministri spoljnih poslova jugoistočne Azije su u Kuala Lampuru upozorili da Kina svojim potezima povećava regionalne tenzije
3 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2015. 11:24h

Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je danas ozbiljnu zabrinutost povodom povećanja tenzija oko spornih voda u Južnom kineskom moru i pozvao na "neodložnu obustavu provokativnih aktivnosti".

Keri je istakao da SAD neće prihvatiti ograničenja slobode plovidbe u Južnom kineskom moru.

"Da budem jasan - SAD neće prihvatiti ograničenja slobode plovidbe i preleta. To su unutrašnja prava koja svi dijelimo", rekao je Keri na samitu Asocijacije nacija jugoistocne Azije (ASEAN) u Maleziji, preneijle su agencije.

Kina je pod sve većim pritiskom zbog teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru, a SAD i Japan je kritikuju zbog militarizacije spornih voda.

U Južnom kineskom moru Kina je proširila grebene i izgradila vojne punktove na nekima od njih kako bi ojačala svoje teritorijalne pretenzije, a SAD i zemlje jugoistočne Azije pozvale su na obustavljanje tih aktivnosti.

Ministri spoljnih poslova jugoistočne Azije su u Kuala Lampuru upozorili da Kina svojim potezima povećava regionalne tenzije.

Na godišnjem samitu ASEAN, koju su obilježile tenzije zbog aktivnosti Kine, učestvuje 10 zemlja, među kojima brojne azijske države, SAD i Rusija.

Bonus video: