Bez dogovora o zajedničkoj borbi protiv Islamske države

Kako je rekao Lavrov, zasad nemaju zajednički stav o tome kako tačno mogu da urade s obzirom na pat-situaciju između raznih igrača na terenu, uključujući i naoružane jedinice sirijske opozicije
1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Džon Keri, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2015. 18:37h

Rusija i Sjedinjene Američke Države (SAD) nijesu uspjele da se dogovore o zajedničkom pristupu u borbi protiv Islamske države (ID), rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

„Svi smo saglasni da je ID zajednička prijetnja, zajedničko zlo. Saglasni smo da treba da udružimo napore u borbi protiv ovog fenomena, što prije i što efikasnije“, rekao je Lavrov za rusku državnu televiziju iz Malezije, gdje su dvojica zvaničnika prisustvovala samitu ASEAN-a.

Kako je rekao, zasad nemaju zajednički stav o tome kako tačno mogu da urade s obzirom na pat-situaciju između raznih igrača na terenu, uključujući i naoružane jedinice sirijske opozicije, prenosi Rojters.

Keri je u ponedeljak u Kataru održao trilateralne razgovore sa Lavrovim i saudijskim ministrom spoljnih poslova Adelom al-Džubeirom na temu rata u Siriji, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je jedna od tema bilo formiranje „šireg antiterorističkog fronta“.

Zvanična Moskva radi na tome da sirijska vlada i države u tom regionu, uključujući Saudijsku Arabiju, uspostave alijansu za borbu protiv militanata ID, koji su zauzeli velike djelove sirijske teritorije tokom građanskog rata između snaga sirijske vlade i pobunjenika.

Bonus video: