GOVOR NA UNIVERZITETU

Obama uporedio iranski sporazum s diplomatijom SAD o Hladnom ratu

Obama je održao govor na Univerzitetu u Vašingtonu gdje je 1963. godine govor održao tadašnji predsjednik Džon Kenedi o Hladnom ratu
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2015. 18:59h

Američki predsjednik Barak Obama uporedio je danas nedavno postignut sporazum o iranskom nuklearnom programu s diplomatijom koju su SAD vodile za vrijeme Hladnog rata, javile su svjetske agencije

Obama je održao govor na Univerzitetu u Vašingtonu gdje je 1963. godine govor održao tadašnji predsjednik Džon Kenedi o Hladnom ratu.

Američki predsjednik je upozorio da bi odbijanje Kongresa da prihvati nuklearni sporazum dovelo do rata na Bliskom istoku.

Većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa glasala je prije dva dana za nacrt teksta kojim se odbacuje iranski nuklearni sporazum postignut 14. jula između šest velikih sila i Irana.

Za sada se još ne zna da li je taj broj glasova dovoljan da se stavi veto na rezoluciju o prihvatanju nuklearnog sporazuma.

O tome treba da glasa i gornji dom Kongresa - Senat, u kojem većinu, kao i u Predstavničkom domu, čine republikanci.

Američki Stejt department zvanično je 19. jula cijeli tekst sporazuma o nuklearnom programu Irana predao Kongresu, koji od tog datuma ima 60 dana da o tome raspravlja i glasa.

Konngres, čija se republikanska većina protivi sporazmu, može da usvoji rezoluciju o simboličnom odobravanju ili rezoluciju protivljenja što bi spriječilo američko ukidanje sankcija Iranu.

SAD su obećale da će te sankcije ukinuti ukoliko Iran poštuje sporazum.

Iran i šest svjetskih sila zvanično su 14. jula u Beču objavili postizanje istorijskog sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Preporučujemo za Vas