Tramp "glavna zvijezda" prve predsjedničke debate

Sve oči će biti uprte u milijardera Donalda Trampa i ostale vodeće kandidate poput sina i brata bivših predsjednika Džeba Buša, guvernera Viskonsina Skota Vokera, Majka Hakabija, Bena Karsona, Teda Kruza, Marka Rubija i Randa Pola
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Shutterstock
Donald Tramp, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.08.2015. 15:05h

Republikanski kandidati za predsjednika SAD sjutra će u okviru trke za stranačku nominaciju suočiti stavove u prvoj debati s fokusom na milijardera Donalda Trampa i kako će ostali reagovati na njegov oštar jezik.

Prva debata koju će prenositi televizija Foks, koja je naklonjena konzervativcima, već je donijela prve loše vijesti - od 17 kandidata, samo će deset učestovati u debati čime su isključeni bivša direktorka Hjulit-Pakarda Karli Fiorina i bivši teksaški guverner Rik Peri kojima je dodijeljen status drugog reda na forumu prije debate, prenosi agencija Asošiejtid pres.

Sve oči će biti uprte u milijardera Donalda Trampa i ostale vodeće kandidate poput sina i brata bivših predsjednika Džeba Buša, guvernera Viskonsina Skota Vokera, Majka Hakabija, Bena Karsona, Teda Kruza, Marka Rubija i Randa Pola.

Za Trampa, koji je ušao u kampanju govorom u kojem je mekisčke imigrante nazvao "kriminalcima" i "silovateljima", isprva se procjenjivalo da nema šanse u trci, ali posljednje ankete pokazuju da je znatno odmakao ispred drugih uticajnih republikanaca poput Buša i Vokera. U slučaju Trampa i negativni brojevi u anketama su veliki pa je većina analitičara i dalje skeptična povodom njegovih šansi za nominaciju republikanaca.

Dio republikanaca strahuje da bi Trampova retorika o imigraciji i drugim osjetljivim temama mogla ugroziti partiju i sjutrašnja debata će biti prvi ključni test za milijardera koji se otvorenim izjavama sukobio i s jednim brojem vodećih članova Republikanske partije.

Republikanska partija je žustro radila na poboljšanju svojih debata uoči izborne sezone za glasanje u novembru 2016. S najvećim brojem kandidata u modernoj istoriji, organizatori su rekli da je nešto moralo da bude izostavljeno kako se debata u Klivlendu ne bi pretvorila u cirkus prenošen na nacionalnoj televiziji.

Sjutrašnja debata je prva od šest koje je odobrila Republikanska partija i koje će se održati prije nego što stranački izbori za nominaciju počnu u februaru.

Bonus video: