Šest slučajnih grešaka koje su mogle da dovedu do smaka svijeta

N1 navodi šest primjera takvih opasnih grešaka
85 pregleda 9 komentar(a)
smak svijeta, Foto: Shutterstock.com
smak svijeta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.08.2015. 11:21h

Neke nevjerovatno sitne greške su umalo dovele do smaka svijeta, iako se obično smatra da takva opasnost prijeti samo od prirodnih katastrofa i nuklearnog oružja. N1 navodi šest primjera takvih opasnih grešaka:

Čip od 46 centi

Trećeg juna 1980. godine američkom vojnom avionu se na ekranu pojavila informacija "220 dolaznih raketa". Inače "lampica" se nikada nije palila i stajalo je "0 dolaznih raketa". Ovaj signal je kolektivno izbezumio Amerikance, pa su poslali avione bombardere.

Na svu sreću nijedan projektil nije ispaljen, lampice su se ugasile, bombarderi su prizemljeni i svi su mogli odahnuti.

Tri dana poslije uočen je kvar na ekranu koji je pokazivao "dolazne rakete". Otklanjanje kvara koji je podigao Amerikance na noge koštao je samo 46 centi.

Pregorjeli osigurač

Prije 55 godina US Air Force je izgradio mrežu radara za rano upozorenje potencijalnih sovjetskih napada. Šest godina kasnije komunikacija je "pala" i bilo je skoro nemoguće provjeriti o čemu se radi, pa je donesen zaključak da je SSSR napao radare.

Širom SAD-a na naredbu su čekali spremni nuklearno naoružani B-52 avioni koji su trebalo da krenu u napad masovnog uništenja.

Srećom za buduće generacije B-52 koji je već bio u vazduhu primjetio je da niti jedna lokacija gdje su se nalazili radari nije uništena, te su američki napadi odloženi.

Ono što se kasnije shvatilo jeste da je komunikacija NORAD-a, SAC-a, upozoravajućih radara i civilnih linija tekla kroz jedan telefonski prijemnik u Koloradu. Te noći motor prijemnika se pregrijao i prestao funkcionisati.

NORAD obavijestio Amerikance da je kraj svijeta

Sistem za hitne slučajeve, glas na radiju koji upozorava o dolazećim tornadima i opasnosti, stvoren je tokom Hladnog rata koji je za cilj imao upozoriti građane od potencijalnih sovjetskih napada. NORAD je svake subote trebalo da testira sistem slanjem printanih poruka svim radio stanicama u SAD.

Testovi su bili rutinski i niko nije obraćao veliku pažnju na sadržaj sve do 20. februara 1971. godine kada je jedan operativac uzeo pogrešnu traku i stavio je u sistem mašine.

Umjesto poruke: "Ovo je samo test" iz NORAD-a je svim radio stanicama stigla poruka hitne dojave direktno od predsjednika.

Za vrijeme Hladnog rata samo je postojao jedan razlog zašto bi predsjednik prekinuo Partridge Family hitnom objavom. DJ Bob Sivers iz Indijane je rekao: "To je značilo jednu stvar za mene - atomske bombe su napustile Rusiju i na putu su prema nama."

Radio spikeri širom zemlje su bili prisiljeni emitovati zbunjene najave o hitnoj objavi. Jedan vojnik u Teksasu rekao je da je pokušavao odlučiti "da li će se vratiti u bazu ili će otići kući i posljednje trenutke provesti sa suprugom i jednomjesečnom kćerkom."

Zaposleni u NORAD-u su odmah znali za grešku, ali su tek za 45 minuta obavijestili ostale poslavši poruku da građani mogu odahnuti.

Izmišljeni rat: "Projektili dolaze na nas"

U novembru 1979. godine službenik Air Forcea je sjeo za kompjuter i počeo s obukom simuliranja onoga što će se dogoditi ako SSSR ispali 1.000 nuklearnih raketa na Ameriku. Ono što nije znao jeste da je njegov kompjuter povezan sa glavnom kontrolnom sobom u NORAD-u.

Kada je počeo sa simulacijom, računari u Pentagonu su počeli sa izvještavanjem da nuklearno oružje ima kurs prema SAD.

Senator Čarls Persi, koji je bio u obilasku, je kazao: "Pakao, projektili dolaze na nas."

I ovaj put borbeni avioni su pozvani da se spreme za ruske napade i da odgovore jednako. U tim trenucima niko nije mogao pronaći Džimija Kartera koji je trebalo da bude na čelu operacije.

Radarske stanice su izvjestile da se nigdje nije desio niti jedan napad. Sva sreća da su tog dana radili telefoni.

Ruse zbunio eksperiment: Uvod u Treći svjetski rat

Prije deset godina naučnici u sjevernoj Norveškoj pokrenuli su istraživanje raketa dizajniranih za proučavanje Aurore Borealis. U jednom trenutku Rusi su na svom radaru uočili projektil, identičan američkom, koji se kreće direktno prema njima.

Predsjednik Rusije, Boris Jeljcin, imao je 10 minuta da odluči da li nuklearni projektil dolazi iz Amerike. On je sjedio s rukom spremnom iznad crvenog dugmeta koji bi značio početak protivakcije.

Navodno, Jeljcin je samo minut poslije odlučio prekinuti akciju kada je radar objavio da je raketa pala u okean. Prošli su sati prije nego što su zaključili da je projektil bio objekat naučnog ispitivanja.

Amerika "zabrljala" više puta za vrijeme Kubanske krize

Kubanske rakete imale su čast biti najbližem trenutku kada je svijetu prijetilo nuklearno uništenje. To su bila scena za kraj, trenutak kada svi vade oružje i vrište na druge. Ovog puta radilo se o "pištoljima" za smak svijeta. Američka vojska je pokrenula DEFCON 2 (drugi najviši nivo nuklearne prijetnje) po prvi put u svojoj istoriji.

Taj događaj desio se 1962. godine kada je stražar u američkoj vazduhoplovnoj bazi uočio sjenku koja pokušava pomoću merdevina da pređe ogradu.

Zbog bojazni da bi to mogao biti pripadnik SSSR-a poslan da sabotira Američku odbranu, stražar je aktivirao alarm za potencijalnu prijetnju. Pogrešan alarm je signalizirao znak za početak novog, trećeg, svjetskog rata.

"Sovjetski saboter" bio je, na kraju se ispostavilo, medvjed.

Sjutradan Air Force baza u Kaliforniji je pokrenula Titan II raketu preko Tihog okeana prema Rusiji, ali u pitanju je bilo samo testiranje.

Bonus video: