SAD: Vojnicima u Nigeriji nedostaje obuka, ne oružje

Njegova izjava je u suprotnosti sa riječima predsjednika Nigerije, koji je poslije sastanka sa Obamom prošlog mjeseca rekao da SAD pomažu islamskoj organizaciji Boko haram odbijajući da prodaju helikoptere Nigeriji
55 pregleda 0 komentar(a)
Oružje, Foto: Shutterstock
Oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.08.2015. 15:34h

SAD su spremne da pruže vojnu obuku kako bi pomogle Nigeriji u borbi protiv islamskih ekstremista, rekao je američki kongresmen Darel Isa.

Dodao je da je nigerijskoj vojsci potrebna obuka, a ne oružje, kako bi porazila pobunjenike islamske organizacije Boko haram, koji su okrivljeni za ubistvo nekoliko hiljada ljudi u tri države.

Isa je govorio poslije sastanka četvoročlane dvostranačke delegacije sa predsjednikom Nigerije Muhamadu Buharijem i predstavnicima vojske.

Njegova izjava je u suprotnosti sa riječima predsjednika Nigerije Muhamadu Buharija, koji je poslije sastanka sa američkim predsjednikom Barakom Obamom prošlog mjeseca rekao da SAD pomažu islamskoj organizaciji Boko haram odbijajući da prodaju helikoptere Nigeriji.

Američki zakon zabranjuje prodaju visokotehnološkog oružja državama čija je vojska optužena za kršenje ljudskih prava. Amnesti internešenel je optužio Nigeriju za ubistvo bez odgovarajućeg postupka , kako se procjenjuje, 8.000 osumnjičenih za povezanost sa islamskom organizacijom Boko haram.

Isa je rekao da će SAD stučnom obukom pomoći snagama bezbjednosti Nigerije u borbi protiv islamskih ekstremista, kao i savjetima kako da tretiraju pobunjenike i civile koji su zarobljeni u ratnoj zoni.

Bonus video: