Procurio snimak: Gadafijevog sina muče u zatvoru

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč zatražila je istragu zbog navoda da zatvorski službenici u Tripoliju ne poštuju ljudska prava Gadafijevog sina i ostalih zatvorenika
135 pregleda 52 komentar(a)
Sadi Gadafi, Foto: Screenshot (YouTube)
Sadi Gadafi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.08.2015. 16:12h

Sadi Gadafi, sin svrgnutog pa ubijenog libijskog lidera Muamera Gadafija, mučen je u zatvoru u Libiji što pokazuje i video koji se pojavio na internetu.

Na snimku koji traje oko 8 minuta, vidi se kako Gadafi sa povezom preko očiju prvo sluša vrisku drugih zatvorenika koje prebijaju u susjednoj sobi.

Pred kraj snimka, Gadafija pitaju da li želi da ga tuku po zadnjici ili po stopalima. "Kakvo je to pitanje? Po stopalima", odgovorio je Gadafi.

Snimak je nastao u Al-Hadba zatvoru u Tripoliju, a libijski državni tužilac je rekao da je u toku identifikacija stražara koji muče Gadafija.

HRW traži istragu

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) zatražila je istragu zbog navoda da zatvorski službenici u Tripoliju ne poštuju ljudska prava Gadafijevog sina i ostalih zatvorenika.

Said Gadafi je iz Libije pobjegao 2011. kada su pokrenuti masovni protesti završeni linčovanjem njegovog oca. Uhapšen je u Nigeru, a potom izručen Libiji u martu prošle godine.

Prošle nedjelje je Sadijev brat, Seif al-Islam Gadafi osuđen na smrt.

Bonus video: