SUMNJA SE NA MEHANIČKI KVAR

Sirija: Vojni avion pao na pijacu, stradale najmanje 23 osobe

Većina poginulih su civili, a među desetinama povrijđenih ima i onih čije su povrede toliko teške da je neizvjesno da li će preživjeti, saopštila je Opservatorija
4 komentar(a)
Ariha avion, Foto: Beta/AP
Ariha avion, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.08.2015. 18:04h

Najmanje 23 ljudi, od kojih dvoje djece, poginulo je, a više od 70 je povrijeđeno, kad je danas sirijski vojni avion tokom bombardovanja pao na pijacu prepunu ljudi u grad Ariha na sjeverozapadu zemlje, koji kontrolišu sirijski pobunjenici, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Većina poginulih su civili, a među desetinama povrijđenih ima i onih čije su povrede toliko teške da je neizvjesno da li će preživjeti, saopštila je Opservatorija, a prenio Rojters.

Avion je letio nisko i došlo je do mehaničkog kvara, zbog čega se srušio, rekao je šef Observatorije Rami Abdel Rahman said.

Grad Arihu, nekad uporište sirijske vlade, u maju su preuzeli sirijski pobunjenici i islamski militanti. Taj grad se nalazi u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, u kojoj vladine snage od marta gube bitku sa islamistima, pa su tako izgubile kontrolu i nad provincijskom prijestonicom, koja se takođe zove Idlib.

Opservatorija, sa sjedištem u Londonu, navodi da je u trenutku pada aviona Ariha bila izložena napadu vazdušnih snaga pod kontrolom sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Na amaterskom video snimku, kojeg su na internetu objavili aktivisti, vidi se nekoliko oštećenih zgrada, kao i djelovi vojnog aviona koji je pao.

Građanski rat u Siriji je počeo u martu 2011. godine, a prema podacima Ujedinjenih nacija, u njemu je dosad poginulo više od 220.000 ljudi, dok je povrijeđeno najmanje milion ljudi.