Ekosistem privilegovanih: Ovako živi 1% svjetske populacije

Svaki od najbogatijih menadžera u SAD je zaradio po milijardu dolara prošle godine, a da pritom uopšte nisu medijski eksponirani
59 pregleda 4 komentar(a)
Bogati, Foto: Myles Little
Bogati, Foto: Myles Little
Ažurirano: 02.08.2015. 09:48h

Urednik fotografije iz Njujorka Majls Litl je serijom fotografija objasnio kako funkcioniše čitav "ekosistem privilegovanih".

Od radnog mjesta do obrazovanja i slobodnog vremena Litl je prikazao kako živi jedan procenat svjetske populacije koji kontroliše polovinu bogatstva.

U vreme kada jedan procenat svetske populacije kontroliše 50 odsto bogatstva, možda ponekad gubimo iz vida koliko su zaista privilegovani.

Svaki od najbogatijih menadžera u SAD je zaradio po milijardu dolara prošle godine, a da pritom uopšte nisu medijski eksponirani.

Kada je Harvard Business School istraživao šta ljudi misle o tome koliko zarađuju izvršni direktori u odnosu na “obične” radnike, većina je mislila da je odnos možda 30 prema 1.

“U stvarnosti je odnos bliži 350 prema 1. Elita zavisi od te zablude, kako bi imala manje poreze i ostale privilegije u državi”, kaže Litl.

Jedan odsto najbogatijih drži 50 odsto svetskog bogatstva, dok pedeset odsto sveta drži samo jedan procenat bogatstva.

“Da li je to svijet u kom želimo da živimo? Da bismo odgovorili na to pitanje, nevidljivo moramo učiniti vidljivim. Moramo svjetlošću obasjati skriveni svijet ultra bogatih. To je cilj ove izložbe”, kaže autor.

Pogledajte:

Bonus video: