Hilari Klinton ipak slala povjerljive informacije sa privatnog mejla

Odluka Klintonove da ne koristi mejl Stejt departmenta već svoj lični postao je politički problem za nju, pošto republikanci koriste priliku da je prikažu kao osobu kojoj se ne može vjerovati i koja je spremna da krši pravila zarad sopstvenih interesa
3 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2015. 12:17h

Desetine mejlova koje su prošle kroz privatni, nebezbjedni kućni server Hilari Klinton u vrijeme kada je ona bila državna sekretarka SAD, sadrže informacije o nacionalnoj bezbjednosti koje se sada smatraju suviše osjetljivim da bi bile dostupne javnosti, pokazuje danas objavljeni paket njenih prepiski.

Na 2.206 strana mejlova, vlada je cenzorski intervenisala najmanje 64 puta u 37 poruka.

Hilari Klinton je rekla da sa svog privatnog mejl servera nikada nije slala povjerljive informacije.

Asošiejted pres je bio prvi koji je otkrio da takav server postoji u njenoj kući u Njujorku.

Sa današnjim "paketom", količina objavljenog materijala sada zaprema 12 odsto od ukupno 55.000 strana mejlova koje je Hilari Klinton predala pravnicima Stejt departmenta ove godine.

Odluka Klintonove da ne koristi mejl Stejt departmenta već svoj lični postao je politički problem za nju, pošto republikanci koriste priliku da je prikažu kao osobu kojoj se ne može vjerovati i koja je spremna da krši pravila zarad sopstvenih interesa.

Tu je i problem povjerljivih informacija koje su se našle u neobezbijeđenom i-mejl sistemu Klintonove.

Memorandum generalnog inspektora obavještajnih službi SAD upozorio je FBI na potencijalno kršenje bezbjednosti koje potiče od toga što Klintonova koristi svoj privatni server, smješten u njenoj kući.

Generalni inspektor je saopštio da je njegova kancelarija, pregledajući ograničeni uzorak od 40 mejlova Klintonove, našla povjerljive informacije u četiri mejla.

Te četiri poruke nisu bile obilježene kao povjerljive, a morale su - zbog toga što su sadržale informacije koje su u vrijeme slanja bile državna tajna, dodao je inspektor.

Klintonova je više puta branila svoju odluku da koristi lični sistem za slanje mejlova jer njen privatni server ima "brojne zaštite". Ona je odgovornost za objavljivanje dokumenata svalila na Stejt department.

U danas objavljenom paketu informacija nema ničeg očigledno zapanjujućeg, piše AP.

Bonus video: