Pogubljen bombaš iz Mumbaja

U tom najsmrtonosnijem bombaškom napadu u istoriji Indije poginulo je 257 ljudi
51 pregleda 0 komentar(a)
Jakub Abdul Razak Memon, Foto: Beta/AP
Jakub Abdul Razak Memon, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.07.2015. 09:02h

U Indiji je danas pogubljen Jakub Abdul Razak Memon, osuđen za učešće u bombaškim napadim u Mumbaju 1993. godine, kad je poginulo 257 ljudi, saopštila je indijska policija.

Memon je pogubljen vješanjem u zatvoru Nagpur u indijskoj saveznoj državi Maharaštra na svoj 53. rođendan, pošto su mu indijski predsjednik Pranab Mukerdži i Vrhovni sud odbili zahtjeve za pomilovanje, prenijela je agencija AFP.

"Gotovo je. Jakub Memon je obješen danas u 7 časova", potvrdio je za AFP podinspektor policije u Nagpuru.

Na meti niza bombaških napada iz marta 1993. godine našli su se, između ostalih, Mumbajska berza, kancelarije aviokompanije "Er Indija" i jedan luksuzni hotel. U tom najsmrtonosnijem bombaškom napadu u istoriji Indije poginulo je 257 ljudi.

Vjeruje se da je te napade organizovalo mumbajsko podzemlje, kojim su tada dominirali muslimani, kao vid odmazde za nasilje vlasti nad muslimanima, tokom kojeg je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Memon, bivši računovođa, jedini je od 11 ljudi proglasenih krivim za napad u Mumbaju čiju je smrtnu kaznu potvrdio i apelacioni sud. Smrtne presude ostalih su preinačene u doživotni zatvor.

Bonus video: