Francuski šef diplomatije u posjeti Iranu

Od kada je potpisan dogovor u Beču, Iran je posjetilo nekoliko evropskih zvaničnika, među kojima je i visoka predstavnica EU Federika Mogerini
0 komentar(a)
Loran Fabijus, Mohamad Džavid Zarif, Foto: Reuters
Loran Fabijus, Mohamad Džavid Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2015. 16:58h

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus danas se sastao u Teheranu sa svojim iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom.

Fabijusovom posjetom Teheranu potvrđeno je pomirenje Irana i Francuske, dvije nedjelje pošto je u Beču između velikih sila i Irana potpisan dogovor o iranskom nuklaernom programu.

"Prenosim poziv francuskog predsjednika iranskom predsjedniku da, ako to želi, u novembru dođe u posjetu Francuskoj", rekao je Fabijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zarifom.

On je rekao da Francuska poštuje Iran, njegovu kulturu i ulogu u istoriji, kao i patnje kroz koje je ta zemlja prošla tokom rata sa Irakom, između 1980. i 1988. godine.

Fabujus je naglasio da će poslije dogovora o iranskom nuklearnom programu Pariz i Teheran "početi novo poglavlje" i da je to u obostranom interesu.

Fabijus se sastao i sa iranskim ministrom za naftu Bidžanom Namdarom Zanghanehom.

Od kada je potpisan dogovor u Beču, Iran je posjetilo nekoliko evropskih zvaničnika, među kojima je i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Bonus video: