Izraelski buldožeri počeli da ruše naselje na Zapadnoj obali

Vojska je danas reagovala i uklonila demonstrante, ali se okupilo više stotina jevrejskih naseljenika od kojih su se neki sukobili s izraelskim snagama koje su reagovale vodenim topovima
1 komentar(a)
Zapadna obala, naselja, Foto: Beta/AP
Zapadna obala, naselja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.07.2015. 14:13h

Izraelski buldožeri počeli su danas rušenje spornog stambenog kompleksa na Zapadnoj obali pošto je kancelarija premijera najavila "hitnu gradnju" novih 300 kuća u toj oblasti i planove za još 500 kuća u istočnom Jerusalimu.

Ovaj potez će vjerovatno izazvati međunarodnu osudu pošto se tiče izgradnje jevrejskih naselja na teritorijama na koje pretenduju Palestinci.

Spor oko jevrejskog naselja Beit El na oko 32 kilometra sjeverno od Jerusalima eskalirao je danas pošto je izraelski Vrhovni sud odbacio peticiju na raniju presudu za rušenje kompleksa u Beit Elu i naložio da rušenje bude završeno najkasnije do četvrtka. Kompleks je proglašen ilegalnim zato što je napravljen bez prethodnog odobrenja izraelskih vlasti.

Vojska je danas reagovala i uklonila demonstrante, ali se okupilo više stotina jevrejskih naseljenika od kojih su se neki sukobili s izraelskim snagama koje su reagovale vodenim topovima.

Situacija je napeta u jevrejskoj zajednici pošto se obilježava deset godina od izraelskog odustajanja od pojasa Gaze, odnosno povlačenja u ljeto 2005. svih izraelskih civila i vojnika iz te palestinske oblasti, kao i iz dva naselja na Zapadnoj obali.

Izraelske vlasti obećale su izgradnju 300 stambenih jedinica u Beit Elu prije tri godine, kada je naloženo rušenje zgrada izgrađenih na privatnoj zemlji Palestinaca.

Nove kuće koje je najavila kancelarija premijera Benjamina Netanjahua biće izgrađene u Beit Elu i drugim mjestima, uključujući na istoku Jerusalima, koji Palestinci žele za prijestonicu svoje buduće države, dok izraelski lideri kažu da je taj dio neodvojivi dio Jerusalima.

Izralske vođe tvrde da će te četvrti ostati dio Izraela po svakom budućem mirovnom dogovoru, dok Palestinci tvrde da su nelegalne, što podržava i međunarodna zajednica. Izrael je zauzeo Zapadnu obalu i istočni Jerusalim u bliskoistočnom ratu 1967.

Bonus video: