U VRIJEME TENZIJA

Iran razvio balističke rakete sa dometom od 700 kilometara

Iran tvrdi da je raketni program isključivo u odbrambene svrhe, te je zaprijetio da će zaustaviti transport nafte kroz Hormuški moreuz ako Vašington pokuša zaustaviti iranski izvoz tog energenta
68 pregleda 0 komentar(a)
Balističke rakete, Foto: Shutterstock
Balističke rakete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.10.2018. 14:59h

Iran je povećao domet svojih balističkih raketa kopno-more na 700 kilometara, otkrio je u utorak visoki zvaničnik iranske vojske, u vrijeme rasta tenzija oko naoružanja između Teherana i Vašingtona.

Američki predsjednik Donald Trump u maju je povukao svoju državu iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, tvrdeći kako on nije dobar jer ne uključuje ograničenje iranskog balističkog raketnog programa, te se ne bavi podrškom Teherana paravojskama u Siriji, Jemenu, Libanu i Iraku.

Iran tvrdi da je raketni program isključivo u odbrambene svrhe, te je zaprijetio da će zaustaviti transport nafte kroz Hormuški moreuz ako Vašington pokuša zaustaviti iranski izvoz tog energenta.

"Uspjeli smo izraditi balističke rakete kopno-more koje mogu pogoditi bilo koje plovilo ili brod na udaljenosti do 700 kilometara", istaknuo je Amirali Hadžizadeh, čelnik vazdušnih snaga Revolucionarne garde, a prenosi iranska državna novinska agencija Fars.

Nije dao detalje o prijašnjem dometu raketa. Iran je 2008. pokazao raketu kopno-more za koju je tvrdio da ima domet od 290 kilometara, javlja Hina.

Posebni američki izaslanik za Iran Brajan Huk u ponedjeljak je rekao kako raketni program Teherana podiže napetosti u Jemenu, Iraku i Siriji.

"Akumuliramo rizik od regionalnog sukoba ako ne učinimo više da spriječimo iransku raketnu proliferaciju na Bliskom istoku", kazao je Huk.

Preporučujemo za Vas