Gdje je kraj ako svijet postane imun na patnje

General je pozvao svjetske vođe i vlade da se “vrate u realnost” da bi nešto moglo da se uradi u vezi s tim
4 komentar(a)
Martin Dempsi, Foto: Reuters
Martin Dempsi, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2015. 09:38h

Komandant američke vojske general Martin Dempsi upozorio je na rizik od toga da svijet ogugla na krize i patnje izazvane rastućim globalnim bezbjednosnim prijetnjama.

Načelnik Združenog štaba vojske SAD, general Dempsi rekao je da bi bila “istorijska sramota” ako svijet ne bi shvatio da je stigao do toga da je postao neosjetljiv na ogromne razmjere problema izazvanih međunarodnim krizama.

“Postoji istinski rizik da će svijet postati imun na patnje, i ako se to dogodi, ne znam gdje je tome kraj”, rekao je Dempsi sinoć stranim ambasadorima i vojnim atašeima na skupu američke misije u sjedištu UN u Njujorku.

On je pozvao svjetske vođe i vlade da se “vrate u realnost” da bi nešto moglo da se uradi u vezi s tim.

“U mojoj 41-godišnjoj vojnoj službi nikad nisam vidio tako velike pomake u međunarodnom bezbjednosnom okruženju kao danas. Kompleksni niz prijetnji, i, nazovimo, geopolitičkog manevrisanja, od nas zahtijeva da se nosimo sa nepredvidljivim okruženjem”, rekao je Dempsi, prenosi Beta.

Dempsi koji odlazi u penziju 1. oktobra poslije četiri godine kao glavni vojni savjetnik predsednika Baraka Obame, rekao je da današnji bezbjednosni izazovi prelaze geografske, diplomatske, ekonomske i ideološke linije, i nemaju jasne granice, zbog čega ih je teško suzbiti. On je rekao da mirovne operacije UN moraju da drže korak s tim izazovima.

Mirovne operacije su pod većim pritiskom nego ikad do sad, rekao je Dempsi i dodao da nesrazmjernu odgovornost nose vrlo malobrojni da bi osigurali stabilnost i bezbjednost tako velikog broja ljudi, dodavši da je “ta neravnoteža neodrživa”.

On se založio za veću političku podršku 193 članica UN da se osigura održivost mirovnih snaga UN, sa ukupno 120.000 vojnika u 16 operacija širm svijeta. Mada UN nemaju stalnu vojsku, Dempsi je rekao da bi trebalo formirati snage za brzo reagovanje i da bi vojnici i policajci u mirovnim snagama trebalo da budu stručniji.

On je takođe pozvao vlade da obezbijede bolju vojnu opremu za mirovne snage jer u protivnom “rizikuju neuspjeh sadašnjih i budućih mirovnih misija UN”.

Dempsi je rekao da će predsjednik SAD, zajedno s generalnim sekretarom UN, Ban Ki Munom i još nekolicinom svjetskih lidera, biti domaćin samita tokom godišnjeg sastanka Generalne Skupštine UN krajem septembra na kojem treba da “se utvrde potrebne obaveze i osigura da mirovne misije UN budu bolje”.

Bonus video: