SLUČAJ POLARD

SAD će osloboditi izraelskog špijuna poslije 30 godina

Njegov slučaj je podsticao polemike i izazivao podijeljena mišljenja, a njegove pristalice su navodile da je kazna prestroga obzirom da je špijunirao za zemlju koja je američki saveznik
2 komentar(a)
Džonatan Polard, Foto: Beta/AP
Džonatan Polard, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.07.2015. 19:48h

Izraelski špijun Džonatan Polard (Jonathan Pollard), uhapšen 1985. i osuđen na doživotni zatvor 1987. u SAD, biće pušten na uslovnu slobodu 21. novembra, objavili su danas njegovi advokati.

Polard je osuđen na doživotni zatvor zbog špijuniranja za Izrael, i odslužio je 30 godina kazne. Uhapšen je u novembru 1985. kada je neuspješno pokušao da dobije azil u izraelskoj ambasadi u Vašingtonu.

Od tada njegov slučaj je podsticao polemike i izazivao podijeljena mišljenja, a njegove pristalice su navodile da je kazna prestroga obzirom da je špijunirao za zemlju koja je američki saveznik. Kritičari, među kojima su tužioci i državni zvaničnici, nazivaju ga izdajnikom koji je naškodio naciji otkrivanjem velike količine osjetljivih dokumenata.

Njegovo najavljeno puštanje bi moglo da se vidi kao ustupak Izraelu koji se oštro protivi nedavno sklopljenom nuklearnom sporazumu svjetskih sila sa Iranom, ali su američki zvaničnici odbacili tu pretpostavku.

Polard (60) je imao zdravstvenih problema posljednjih godina i služi kaznu u zatvoru u Sjevernoj Karolini. Američka savezna kancelarija za zatvore na svom vebsajtu navodi 21. novembar kao datum njegovog očekivanog puštanja.

Agent je imao pravo da traži uslovno puštanje na slobodu u novembru 2015. i vlada predsjednika Baraka Obame je prošlog četvrtka nagovijestila da se neće protiviti.

Preporučujemo za Vas