Obama kritikovao republikanske kandidate

Obama je u jednoj od prvih reakcija na trku za svog nasljednika rekao da Amerikaci zaslužuju bolje od pretendenata za nominaciju poput Majka Hakabija, Donalda Trampa i Teda Kruza
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2015. 16:37h

Američki predsjednik Barak Obama kritikovao je danas republikanske kandidate za sljedećeg predsjednika navodeći da bi neke tvrdnje iznijete u borbi za nominaciju konzervativaca bile "smiješne da nijesu tužne".

Obama je u jednoj od prvih reakcija na trku za svog nasljednika rekao da Amerikaci zaslužuju bolje od pretendenata za nominaciju poput Majka Hakabija, Donalda Trampa i Teda Kruza.

On je rekao da ti kandidati urušavaju dugovječnu američku tradiciju da se ne poigrava s ozbiljnim temama kao što je spoljna politika.

Američki predsjednik je dosad uglavnom izbjegavao da se osvrće na sve usijaniju debatu u predsjedničkoj trci, ali je na konferenciji za novinare u Adis Abebi s etiopskim premijerom rado odgovorio na pitanje o Hakabiju, koji je rekao da je Obama naivan kada je pristao na sporazum s Iranom koji će, kako je rekao, Izraelce "odvesti do vrata peći".

Obama je rekao da je Hakabi pribjegao teškoj retorici da bi "privukao pažnju" ili istjerao Trampa s naslovnih strana.

"To nije liderstvo kako je sada potrebno Americi", rekao je Obama.

Predsjednik SAD se osvrnuo i na riječi teksaškog senatora Teda Kruza koji je u kampanji rekao da je Obama, a ne Iran vodeći državni sponzor terorizma.

"To su lideri Republikanske partije", rekao je Obama i dodao: "Američki narod zaslužuje bolje. Izvijesno predsjedničke debate zaslužuju bolje".

Američki predsjednik kritikovao je poslovnog magnata i rijaliti zvijezdu Donalda Trampa koji je rekao da republikanski senator Džon Mekejn nije ratni heroj zato što je bio zarobljen u Vijetnamu i da on voli "ljude koji nisu zarobljeni".

Hvaleći Mekejnov heroizam, Obama je rekao da je Republikanska partija bila šokirana Trampovim riječima, ali da su takvi incidenti proistekli iz kulture koja je tolerisala takve komentare.

"Kada su takve sramotne izjave davane o meni, mnogi posramljeni zbog Mekejna su bili prilično tihi", rekao je Obama.

Obama je rekao da obje partije treba da budu uljudne u kampanji za predsjednika. Kampanja u Demokratskoj partija gdje je bivša državna sekretarka Hilari Klinton izrazita favoritkinja za nominaciju protiče bez žučnih napada, ali je kod republikanca situacija svakim danom sve uzavrelija pošto 16 kandidata pokušava da se izbori za pažanju javnosti i medija.

Bivši guverner Teksasa Rik Peri za Trampa je rekao da je "rak na konzervativizmu". Guverner Južne Karolini Lindzi Grem rekao je da je Tramp "magarac", na šta mu je on rekao da je "idiot" i objelodanio Gremov broj mobilnog telefona na nacionalnoj televiziji.

Bonus video: