Ovo su do sada neobjavljene slike nakon napada 11. septembra

Na snimcima su prikazani zvaničnici SAD-a - od predsjednika Džordža Buša i njegovog potpredsjednika Dika Čejnija preko savjetnice za nacionalnu sigurnost Kondolize Rajs i državnog sekretara Kolina Pouela, kao i šefa CIA-e Džordža Teneta
207 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2015. 15:38h

Američki nacionalni arhiv objavio je više od 350 do sada neviđenih fotografija snimljenih 11. septembra 2001. godine u satima nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington, koji su označili prekretnicu globalnih razmjera.

Na snimcima su prikazani zvaničnici SAD-a - od predsjednika Džordža Buša i njegovog potpredsjednika Dika Čejnija preko savjetnice za nacionalnu sigurnost Kondolize Rajs i državnog sekretara Kolina Pouela, kao i šefa CIA-e Džordža Teneta.

Na njihovim se licima izmjenjuju strah, zabrinutost, bijes pa i očaj. Na velikoj se većini fotografija vidi napetost koja je vladala u prostorijama u kojima su snimljene. Dio ih je zabilježen u operativnom centru za hitne situacije, smještenom u podzemnom bunkeru ispod Bijele kuće, a još jedan dio je snimljen u helikopteru kojim ju prema Kamp Dejvidu letio Dik Čejni sa suprugom.

Neke su slike snimljene u Čejnijevoj kancelariji, u kojem on sjedi s ispruženim nogama koje drži na stolu i gleda najnovije televizijske vijesti o napadima na kule Svjetskog trgovinskog centra i Pentagon.

Sve su fotografije objavljene na temelju zahtjeva jednog dokumentariste, koji se pozvao na odredbe američkog zakona o pravu na pristup informacijama.

U napadima 11. septembra poginulo je gotovo tri hiljade ljudi, ranjeno ih je više od šest hiljada, a već uoktobru iste godine Amerika je sa saveznicima krenula u rat u Avganistanu, kojim su tada vladali talibani. Oni su pružili utočište lideru al-Kaide Osami bin Ladenu, kojeg su Amerikanci označili kao inspiratora i organizatora terorističkih napada.

Na Flickru je objavljeno ukupno 356 fotografija.

Galerija

Bonus video: