Hiljade Sirijaca su vojni dezerteri: Asad će ih amnestirati

Sirijska vojska, jedna od najvećih u regionu, bori se na nekoliko velikih frontova protiv islamskih pobunjenika, kao i džihadista koji su zauzeli velike djelove njene teritorije
62 pregleda 0 komentar(a)
Bašar al-Asad, Foto: Reuters
Bašar al-Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2015. 12:22h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izdao je dekret kojim najavljuje opštu amnestiju za vojne dezertere koji su prekršili zakon obaveznog služenja vojnog roka.

U dekretu se navodi da će zakon kojim će biti ukinute kazne za hiljade vojnih dezertera biti primijenjen na pojedinice koji se nalaze u i izvan Sirije, prenio je Rojters.

Sirijska vojska, jedna od najvećih u regionu, bori se na nekoliko velikih frontova protiv islamskih pobunjenika, kao i džihadista koji su zauzeli velike djelove njene teritorije.

Mnogi mladići napustili su zemlju ili pronašli načine da izbjegnu služenje vojnog roka.

Vojska je proteklih mjeseci bila prinuđena da se povuče iz velikog dijela sjeverozapadne provincije Idlib, nakon napada koalicije Islamskih brigada, i nije uspjela da odbrani pustinjski grad Palmiru, u centralnom dijelu Sirije, koji su zauzeli ekstremisti iz terorističke organizacije Islamska država.

Neke diplomate kažu da je vojska sada fokusirana na odbranu strateških lokacija poput Damaska, Homsa i uporišta Asadove manjinske zajednice Alavita u obalskim područjima, navela je britanska agencija.

Nedostatak ljudstva u sirijskoj vojsci pojavio se proteklih mjeseci, koja se u velikoj mjeri oslanja na regrutovanje pripadnika lojalnih milicija u provincijama koje kontroliše režim, a dobrovoljcima se nudi unosna plata.

Libanska šiitska grupa Hezbolah proteklih sedmica je imala vidljiviju ulogu u borbi protiv sirijskih pobunjenika u bici za Kalmun i Zabadani, koji su smješteni u planinskom području blizu granice sa LIbanom i nedaleko od sirijske prijestonice.

Bonus video: