Obama u posjeti domovini svog oca

Očekuje se da će se Obama tokom boravka u Nairobiju susresti sa svojim rođacima, ali nije u planu da on otputuje u selo iz kojeg potiče porodica njegovog oca
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2015. 07:29h

Američki predsjednik Barak Obama večeras će stići u zvaničnu posjetu Keniji, što je prvi put da stiže u posjetu domovini svog oca u funkciji predsjednika, a njome započinje turneju u Africi, tokom koje će posjetiti i Etiopiju.

Obama, prvi crni predsjednik SAD, sin je oca Kenijca i majke bjelkinje iz američke savezne države Kanzas, podsjetio je Rojters.

Očekuje se da će se Obama tokom boravka u Nairobiju susresti sa svojim rođacima, ali nije u planu da on otputuje u selo iz kojeg potiče porodica njegovog oca.

Kenijske vlasti preduzimaju jake mjere bezbjednosti kako bi zaštitile američkog predsjednika od somalijskih militanata povezanih sa Al Kaidom, pa će tako djelovi Nairobija biti blokirani, a vazdušni prostor zatvoren tokom slijetanja i polijetanja Obaminog aviona.

Obama će se u Keniji obratiti učesnicima samita o preduzetništvu i održati sastanke na temu trgovine i investicija, bezbjednosti i kontraterorističkih mjera, kao i demokratije i ljudskih prava.

"Uprkos mnogim izazovima, Afrika je kontinent izuzetne dinamike i jedno od najbrže rastućih tržišta na svijetu, sa izvanrednim ljudima i izvanrednom otpornošću", rekao je Obama u srijedu.

"Prilike pred nama su fantastične, a samo moramo da srušimo stereotipe i ukinemo granice", istakao je Obama.

Bonus video: