DOBILI GARANCIJE OD AMERIKE

Saudijski ministar: Sporazum može spriječiti Iran

Saudijska Arabija, najveći regionalni rival Irana, strahuje da će Teheran oslobođen ekonomskih sankcija pojačati podršku ekstremnim šiitskim grupama poput Hezbolaha u Libanu i pobunjenika u Jemenu
56 pregleda 0 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.07.2015. 19:17h

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel el Džubir izjavio je danas da sporazum o nuklearnom programu s Iranom ima odredbe potrebne da se spriječi Iran da dođe do nuklearnog oružja.

El Džubirove riječi dosad su najpozitivniji komentar iz Saudijske Arabije na dogovor od 14. juna Irana i šest svjetskih sila, pošto su zasad saudijski zvaničnici izražavali skepticizam.

El Džubir je rekao novinarima da je Sudijska Arabija dobila uvjeravanja SAD da će se nastaviti konsultacije o dogovoru koji će omogićiti efikasnije inspekcije nuklearnih postrojenja u Iranu i brzo vraćanje sankcija ako Iran prekrši sporazum.

"Trenutno smo u razgovorima s američkom vladom o tim detaljima, ali dogovor izgleda da je postigao te ciljeve", rekao je El Džubir.

Američki ministar odbrane Eš Karter juče je o sporazumu s Iranom razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom i ministrom odbrane.

Saudijska Arabija, najveći regionalni rival Irana, strahuje da će Teheran oslobođen ekonomskih sankcija pojačati podršku ekstremnim šiitskim grupama poput Hezbolaha u Libanu i pobunjenika u Jemenu gdje Saudijci predvode vazdušne udare pomažući vladi.

"Pozdravljamo svaki dogovor koji će jamčiti nemogućnost Irana da dobije nuklearno oružje i koji sadrži efikasne mehanizme inspekcije za nadzor na svim lokacijama, ukčljučujući vojnƒe, kao i mehanizme za vraćanje sankcija Iranu ako prekrši sporazum", naveo je El Džubir.

Preporučujemo za Vas