ODGOVORIO KRITIČARIMA

Keri: SAD nisu mogle doći do boljeg dogovora s Iranom

Keri je dodao da je taj pretpostavljeni dogovor nepostojeći kao "jednorog" i da bi to trebalo da podrazumijeva potpunu kapitulaciju Irana
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.07.2015. 18:04h

Američki državni sekretar Džon Keri otvoreno je danas istupio protiv kritičara nuklearnog sporazuma s Iranom, navodeći da je "fantazija" misliti da su SAD mogle doći do boljeg dogovora s Teheranom.

"Alternativa dogovoru koji smo postigli nije ono što se može vidjeti u oglasima na televiziji", rekao je Keri senatskom Odboru za spoljne poslove na prvom javnom saslušanju pošto je postignut dogovor o ukidanju sankcija Teheranu u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

Keri je se osvrnuo na oglas američko-izraelske lobi grupe koja traži od članova Kongresa da odbace dogovor postignut 14. juna. On je dodao da je taj pretpostavljeni dogovor nepostojeći kao "jednorog" i da bi to trebalo da podrazumijeva potpunu kapitulaciju Irana.

Prethodno je na saslušanju predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Bob Korker podrugljivo govorio o naporima američke vlade u pregovorima s Iranom i Keriju poručio da je prevaren.

Republikanski senator je rekao da je bio u depresiji pošto je juče čuo Kerija i druge zvaničnike kako kažu da je jedina alternativa sporazumu rat s Iranom.

Sporazum s Iranom će stupiti na snagu ako ga Kongres ne blokira, a republikanci, koji imaju većinu i u Predstavničkom domu i u Senatu, najavili su blokadu sporazuma u septembru.

Predsjednik Barak Obama je najavio da će staviti veto na zakon kojim bi bio blokiran dogovor s Iranom, poslije čega može uslijediti glasanje o obaranju predsjedničkog veta za šta su potrebne dvije trećine glasova u oba doma Kongresa. Kongresmeni iz redova demokrata su izrazili uvjerenje da će Obamina administracija uspješno prebroditi taj spor.

Preporučujemo za Vas