Karter u iznenadnoj posjeti Iraku

Ne očekuje se da Karter objavi bilo kakvu veliku promjenu u američkoj strategiji ili povećanje broja američkih vojnika
0 komentar(a)
Eš Karter, Foto: Reuters
Eš Karter, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2015. 09:15h

Američki sekretar za odbranu Eš Karter je danas nenajavljeno stigao u Bagdad da bi procijenio napredak borbi protiv vojske ekstremističke Islamske države koja je podjelila Irak.

To je prva Karterova posjeta Iraku od februara kada je preuzeo dužnost.

Ne očekuje se da Karter objavi bilo kakvu veliku promjenu u američkoj strategiji ili povećanje broja američkih vojnika.

Oko 3.360 američkih vojnika u Iraku je uključeno u obuku iračkih vojnika, savjetovanje iračkih komandanata o planovima borbe, i angažovano na obezbjeđenju američkog osoblja i objekata. SAD, zajedno s nekoliko koalicionih partnera, izvode svakodnevne napade iz vazduha na snage Islamske države koje su zaposjele veliki dio Iraka.

Posjeta dolazi u važnom trenutku za Vladu Iraka koja je najavila kontraofanzivu da povrati Ramadi, glavni grad pokrajine Anbar. Napad još nije počeo, ali je portparol Pentagona, pukovnik Stiv Voren rekao da se očekuje u roku od nekoliko nedjelja.

Akcija za oslobabađanje Ramadija će biti proba ne samo za iračku vlade na čelu s premijerom Hajderom al-Abadijem, već i za američku strategiju oslanjanja na iračke snage, uz napade iz vazduha koje predvode SAD, radi savladavanja Islamske države.

Predsjednik Barak Obama je odlučio da ne šalje američke borbene kopnene snage u Irak, rekavši da je jedino rješenje za Irak da se sam izbori sa Islamskom državom.

Bonus video: