Ubijen ključni čovjek ogranka Al-Kaide

Al-Fadli je poginuo 8. jula u napadu iz vazduha na vozilo kojim je on putovao, kod grada Sarmada u Siriji
0 komentar(a)
Muhsin Al-Fadli, Foto: Reuters
Muhsin Al-Fadli, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2015. 06:05h

U napadu koalicionih snaga predvođenih SAD, u Siriji je ubijena ključna figura opasnog ogranka Al Kaide - Muhsin al-Fadli, saopštio je Pentagon.

Al-Fadli je poginuo 8. jula u napadu iz vazduha na vozilo kojim je on putovao, kod grada Sarmada u Siriji, rekao je portparol Pentagona DŽef Dejvis, a prenijela agencija AP.

On je dodao kako je Al-Fadli bio "jedan od tek nekoliko povjerljivih vođa Al Kaide koji je unaprijed dobio informaciju o planu napada u SAD 11. septembra 2001".

Dejvis nije iznio više podataka od napadu u kojem je poginuo lider ogranka Al Kaide, pa se ne zna da li je napad izvršen dronom ili letjelicom kojom je upravljao pilot.

Al-Fadli je bio vođa grupe Horasan, koja je okupljala operativce Al Kaide poslate iz Pakistana u Siriju da osmišljavaju napade na mete na Zapadu.

Američki zvaničnici navode da je grupa Horasan zvanično dio ekstremističke organizacije Al Nusra front, sirijskog ogranka Al Kaide.

Američki Stejt department je nudio nagradu od sedam miliona dolara za informacije koje bi vodile do hapšenja ili smrti Al-Fadlija, koji je ranije živio u Iranu.

Prošle jeseni se pojavila informacija da je on ubijen, koja se pokazala kao lažna.