POHVALE ZA NIGERIJSKOG PREDSJEDNIKA

Obama: Buhari ima jasnu agendu za borbu protiv Boko Harama

Buhari je izrazio "vječnu zahvalnost" Sjedinjenim Američkim Državama na podršci slobodnim izborima u Nigeriji
0 komentar(a)
Muhamadu Buhari, Barak Obama, Foto: Reuters
Muhamadu Buhari, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2019. 09:51h

Američki predsjednik Barak Obama dočekao je danas u Bijeloj kući novoizabranog predsjednika Nigerije Muhamadua Buharija i čestitao mu što je donio bezbjednost, sigurnost i mir zemlji koju muče ekonomski problemi, istorija korupcije i nasilje koje izaziva ekstremistička grupa Boko Haram.

Obama se sastao sa Buharijem manje od osam nedjelja nakon što je on stupio na dužnost, kako bi podvukao značaj koji SAD pridaju dobrim odnosima sa Nigerijom, prenosi AP.

Obama je primijetio da Buhari ima "veoma jasnu agendu kad je riječ o borbi protiv Boko Harama i ekstremista svih vrsta unutar zemlje, kao i što se tiče iskorjenjivanja korupcije koja prečesto koči ekonomski rast i prosperitet Nigerije".

Američki predsjednik je, govoreći na konferenciji za novinare poslije sastanka sa Buharijem, rekao da se SAD nadaju partnerskim odnosima sa tom afričkom zemljom "kao i da će Nigerija postati ne samo stub prosperiteta i stabilnosti u istočnom dijelu kontinenta, već da može da bude i model za zemlje u razvoju širom svijeta".

Buhari je izrazio "vječnu zahvalnost" Sjedinjenim Američkim Državama na podršci slobodnim izborima u Nigeriji.

Obamina administracija je na udaru kritika zbog toga što nije planirala da i Nigerija, najmnogoljudnija afrička zemlja, bude odredište turneje na afričkom kontinentu kojom će, kasnije ove nedjelje, biti obuhvaćene Kenija i Etiopija, prenosi AFP.

Dočekujući Buharija u Ovalnoj sobi, američki predsjednik se nada da će staviti do znanja da je Nigerija, velika afrička zemlja i najveća ekonomija na kontinentu, ključna za interese SAD, navodi francuska agencija.

Nigerija priželjkuje veću pomoć Vašingtona u borbi protiv ekstremističke grupe Boko Haram, koja pokušava da uspostavi islamsku državu na sjeveroistoku Nigerije od 2009. godine. Do sada je u sukobima 15.000 ljudi ubijeno, a 1,5 miliona raseljeno.

Buharijeva posjeta Vašingtonu je u sijenci talasa terorističkih napada, uključujući samoubilačke bombaške napade u susjednim državama Kamerunu u Čadu, zaključuje AFP.